Takapakkia alkoholi- politiikassa

Hallitus otti toukokuussa uuden linjan suomalaiseen alkoholipolitiikkaan. Linja vie suomalaista juomakulttuuria kohti kotisohvaa ja mennyttä maailmaa.

Päätös on valitettava jatko viimevuosien hyvälle kehitykselle: alkoholinkulutus on vähentynyt ja humalajuomisen kiinnostavuus laskee ainakin nuorten parissa. Myös pienpanimokulttuurin suosio on myönteinen esimerkki uudenlaisen, nautiskeluun perustuvan juomatavan yleistymisestä. Nyt hallituksen suunta, eli vahvojen oluiden tulo ruokakauppojen valikoimiin on isku myönteistä kehitystä vastaan.

Mihin katosivat hallituksen leveät puheet juomakulttuurin kehittämisestä ja samalla palveluelinkeinon tukemisesta?

Jokainen suomalainen tietää, miten vaikeaa suomalaisella ravintola-alalla on taantuman aikana. Sen sijaan, että hallitus olisi ojentanut kättään työvoimavaltaiselle palvelualalle, se päätti lisätä kannustimia ostaa alkoholit ruokakaupan tiskiltä.

Vain aika näyttää, kuinka radikaaleja ja surullisia seurauksia kotona juomisen lisääntyminen voi aiheuttaa. Kuinka monta lasta kärsii vanhempien liiallisesta alkoholinkäytöstä ja miten päätös tulee vaikuttamaan esimerkiksi parisuhdeväkivallan yleisyyteen, joka on jo nyt eurooppalaisella mittakaavalla hälyttävällä tasolla.

Nämä ovat ääriesimerkkejä, joita kukaan ei toivo, mutta joille luodaan nyt kasvualustaa. Kysymys kuuluu, minkälaisia muutoksia kansan juomatavoissa nähdään. Kuinka moni meistä tarttuu helpommin ruokaostoksillaan nelosolueeseen ja kuinka laajasti ravintoloissa nautitun alkoholin määrä vähenee? Näiden muutosten kielteiset vaikutukset voidaan vielä välttää.

Harri Jukkala

Ehkäisevän päihdetyön aluekoordinaattori, EHYT ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.