Takinkääntöä vai joustoneuletta?

Jänis vaihtaa takkiaan vuodenajoista riippuen. Valkoinen pupu olisi helppo saalis ketulle kesäisessä maisemassa. Suomalaiset ihailevat jäykkää suoraselkäisyyttä. Ilmankos heillä on paljon niska- ja selkävaivoja. Jos kataja ei taivu, se murtuu.

Media keuhkoaa koko ajan mustavalkoisesti siitä, että takinkääntäminen on paha asia. Kuka arvostettu suomalainen olikaan melkoinen neuvottelija ja "takinkääntäjä"? Presidenttimme Urho Kekkonen kannatti ensin sangen äärioikeistolaisia aatteita, mutta myönsi sitten, että kansaakin on kuunneltava ja että "valtioelämässä joudutaan tinkimään ja kompromissaamaan". Hän luotsasi valtakuntamme laivaa taitavasti läpi vaarallisten kuohujen 1900-luvun jälkipuoliskolla. Uhkaavasta merenkäynnistä huolimatta saimme nauttia turvallisesta rauhanajasta hyvinvointivaltiona, kun maltoimme kuulostella, mitä suuri ja mahtava itänaapurimme halusi.

Maailmassa on esimerkkejä jääräpäisistä diktaattoreista ja hirmuhallitsijoista, jotka eivät anna piiruakaan myöten ja jotka eivät lähde eläkkeelle kulumallakaan, vaikka kansaa sortanutta hallintoa on saattanut kestää yli 40 vuotta. Tälläkin hetkellä vallankahvassa roikkuvat kuin liimattuina Pohjois-Korean, Syyrian, Libyan, Tunisian, Egyptin ja muittenkin Afrikan valtioiden päämiehet. He ajattelevat kai samalla tavalla kuin Hitler hävityn maailmansodan loppuvaiheessa. Saksan kansa ei ollut hänen arvoisensa, joten tuhoutukoon.

Hengellisellä puolella joustamattomuus on jopa hyve. Vedotaan omaantuntoon, jonka ääni on monesti ympäröivän kulttuurin sanelemaa. Säälittäväksi sellainen ehdottomuus muuttuu, kun hyväksikäytetty pikkulapsi ei uskalla kertoa murheistaan kenellekään, jottei hän joutuisi tuomituksi ilmiantajana ja siis synnintekijänä kadotuksen tuleen.

1500-luvulla tiedemies Galileo Galilei joutui inkvisition painostuksesta tinkimään vakaumuksestaan, että maapallo kiertää aurinkoa. Jos hän olisi uppiniskaisesti pysynyt kannassaan, hänet olisi teloitettu eikä hän olisi voinut enää jatkaa nerokasta tutkimustyötään.

Osoittaa kehittynyttä tilanne- ja suhteellisuudentajua, jos osaa mukautua vallitseviin olosuhteisiin. Saharan kuumuudessa käytetään erilaisia varusteita kuin Napapiirin pakkasissa.

RITVA-LIISA HARJUMAA kieltenopettaja Rovaniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.