Takuueläke nostaa tulojasi, Hellström!

On ilo laajentaa tietämystäsi takuueläkkeestä, Tommy Hellström (Ksml 8.11.). Täysimääräinen takuueläke on 685 euroa kuukaudessa. Noin 120 000:n Suomen kansalaisen eläke on alle tuon ja heidän eläkkeensä nousee. Noin puolella heistä ei ole muita eläketuloja kuin kansaneläke.

Takuueläkkeen saajista noin 65 prosenttia on naisia. Heitä, jotka ovat tehneet raskaan päivätyön pienyrittäjän puolisona, lehmiä lypsäen tai hoitaen lapsikatrasta.

Takuueläkkeen idea on auttaa kaikkein pienituloisimpia eläkeläisiä. Joidenkin kohdalla parannus on jopa 170 euroa kuukaudessa. Se on viime aikoina merkittävin uudistus perusturvaan.

Keskusta ei ole unohtanut köyhän asiaa. On oikein, että eläkekorotus menee niille, jotka ovat joutuneet sinnittelemään 500-600 euron kuukausituloilla.

Asumistukeen takuueläke vaikuttaa joissain tapauksissa laskevasti. Asumistuki voi pienetä toimeentulorajojen ylittymisen vuoksi kuukaudessa 4,5 euroa yksineläjältä ja 50 euroa parisuhteessa. Kuitenkin näilläkin henkilöillä takuueläke selkeästi nostaa kokonaistuloja, yksin asuvalla 95,50 euroa ja avio- tai avoliitossa elävällä 127 euroa kuukaudessa.

Takuueläke turvaa myös lapsesta saakka sairaan tai vammaisen tai nuorena vammautuneen toimeentulon paremman tasoisena kuin kansaneläke. Tämä on tärkeää, koska nuoresta saakka työkyvytön elää pitkään vähimmäismääräisen eläkkeen varassa.

Vaikka takuueläke ei kuitenkaan yksinään riitä turvaamaan kohtuullista toimeentuloa pienituloisille vammaisille ja pitkäaikaissairaille henkilöille, joille kohdentuu kaikkein suurin sosiaali- ja terveydenhuollon maksurasitus, se on kuitenkin huikea parannus vallitsevaan tilanteeseen. Voidaan sanoa, että takuueläke on historiallinen muutos parempaan suuntaan nimenomaan perustulon parantamiseksi.

Kun takuueläke päätettiin istuntosalissa, mieleeni tuli muistikuva Keuruun naisista, jotka esittivät kuvaelman muodossa meille ehdokkaille, mitä on elää 500 eurolla. Se toi aikanaan kyyneleet silmiin. Salissa tuli silmäkulmaani ilonkyynel. Tuntui hyvältä.

ANNE KALMARI kansanedustaja (kesk.) Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.