Takuueläke on plussaa

Tommy Hellström (Ksml 8.11.) katsoi, että takuueläkkeen vaikutus on "plus miinus nolla", koska takuueläke vähentää mm. eläkkeensaajan asumistukea.

Takuueläke on uusi eläkelaji, jonka tarkoituksena on turvata Suomessa asuvan eläkkeensaajan kohtuullinen toimeentulo. Takuueläke on täysimääräisenä 687,74 e/kk vuonna 2011. Yksin asuvalle täyden kansaneläkkeen saajalle takuueläkettä maksetaan 101,28 e/kk. Eläkkeensaajan asumistuen tarkoitus on puolestaan alentaa Suomessa asuvan pienituloisen eläkkeensaajan asumismenoja.

Takuueläke vähentää asumistuen määrää, mutta esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea ja täyttä kansaneläkettä saavan yksin asuvan toimeentulo paranee silti takuueläkkeen ansiosta noin 96 e/kk, vaikka asumistuki pienenee lähes 5 euroa. Samoin parisuhteessa asuvan toimeentulo paranee noin 117 e/kk tilanteessa, jossa täyttä kansaneläkettä saavilla puolisoilla molemmilla on oikeus eläkkeensaajan asumistukeen.

Eläkkeensaajan asumistukea ei tarkisteta pelkästään takuueläkkeen myöntämisen vuoksi. Takuueläke otetaan tulona huomioon, kun asumistuki tarkistetaan muusta syystä esimerkiksi vuokran korotuksen tai asumistuen määräaikaistarkistuksen vuoksi.

PIRJO RAUTE etuuspäällikkö eläke- ja toimeentuloturvaosasto Kela

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.