Talo hakkuuaukiolla

Asuisitko hakkuuaukion reunassa? Me emme asuisi ilman pakkoa. Mutta pakko tuli uusien omistajien ja metsäkoneiden muodossa.

Olemme viettäneet 40 vuotta kesiä Palvajärven rannalla ja kauniin metsän laidassa. Maanomistaja, jolta paikan ostimme, hoiti metsää harventamalla. Kaikista toimista kuulimme etukäteen. Metsä tarjosi suojaa pohjoisen tuulilta sekä meille että tonttimme puille. Olimme suullisesti sopineet uusienkin omistajien kanssa suojametsästä mahdollisten hakkuiden varalle. Olimme myös halukkaita osamaan metsää suojaksemme. kaikki turhaan. Metsä on kaadettu tontin rajaa pitkin pois ilman ennakkoilmoitusta. Kun havaitsimme metsäliiton punaiset nauhat rajallamme, yritimme kaikkemme suojapuiden jäämiseksi, mutta turhaan. Raha- ja metsäteknologia ohitti luontoarvot ja sopimukset. Olimme lainsuojattomia.

Kuulemani mukaan metsälaki sallii avohakkuunkin ulottamisen naapuritontin rajaan asti. Jos kyseinen maanomistaja olisi alkanut rakentaa samalle maalle, hänen olisi rakennuslain mukaan pitänyt kertoa suunnitelmistaan naapurille ja toimittaa naapurien kuuleminen.

Hakkuuaukiosta aiheutuu rakennuksia suurempi haitta sekä maisemallisesti että taloudellisesti. Lisäksi aukon syntyminen lisää naapuritontin puiden kaatumisriskiä ja siten vahingon mahdollisuuksia rakennuksillekin. Kun tämäkin riski on metsäyhtiöiden tiedossa ja siten myös metsän omistajien tiedossa, tuntuu kummalta että tätä vastaan ei ole lain suojaa. Onhan tällöin kysymyksessä tietoinen vahingon tuottaminen, joka yleensä on tuomittavaa. Onkohan tästä oikeuden päätöksiä? Mitä tuumivat ympäristöihmiset?

Ennen toimi inhimillisyys, luontoarvot ja hyvät naapurisuhteet. Nyt vain raha ratkaisee ja metsät aukoiksi kaatuu.

KALEVI YLÖNEN Jyväskylä, Palvajärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

Mielipide: Pakkia parkkihallille

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.