Talonpoikaisjärkeä tavoitteisiin

Keskisuomalaisessa 18.11.oli kolme eri artikkelia, joista kaksi liittyi ilmastotavoitteisiin suoraan ja kolmas välillisesti.

En ollut uskoa silmiäni lukiessani ympäristökeskuksen tutkijan Mika Ristimäen lausuntoa, että omakotitalojen nousu kaupunkeja ympäröivälle maaseudulle pitää pysäyttää, koska se on uhka joukkoliikenteelle.

Omakotien rakentamisen pysäyttäminen merkitsisi ihmisten sullomista ydinkeskustojen kerrostaloihin, jotka toisen tutkimuksen mukaan on todettu varsinaisiksi energiasyöpöiksi (HS 20.9. / Ympäristökeskuksen erikoistutkija Ari Nissinen).

Päästöjen vähentämistä koskevassa jutussa vaaditaan ihmisten ja tavaroiden liikuttelemisen vähentämistä, mikä onkin kannatettavaa.

Postinkantoon liittyen puututtiin myös em. tavaraliikenteeseen ja kerrottiin, että enää vain viisi prosenttia Itella-konsernin tulosta muodostuu perinteisestä yksityishenkilöiden kirjeiden, korttien ja pakettien kuljetuksista.

Ainakin Keski-Suomen kaupunkien lähietäisyydellä on runsaasti rakentamattomia alueita ja hyvää tonttimaata kohtuullisin hinnoin. Uusien pientalojen rakentamista tulisi pikemminkin lisätä 5-20 kilometrin etäisyydellä ydinkeskustasta. Samalla voitaisiin suosia ekologisesti ja energiataloudellisesti kestäviä, kokonaistaloudellisia ja myös kohtuullisen kokoisia omakotitaloja, jotka parhaiten sopivat asukkaiden todellisiin tarpeisiin.

Tällaisten omakotilähiöiden yhdistäminen toisiinsa ja keskustaan joukkoliikenneratkaisuilla voisi olla hyvä vaihtoehto perheen kahden auton pidolle.

Koska postiauto kuitenkin kulkee päivittäin joka kodin läheltä, se voisi kuljettaa myös suuren osan päivittäistavaroista. Yksityisautoilua kodin ja kaupan välillä voidaan siis vähentää hyvin yksinkertaisesti.

Pieniinkin taloihin kannattaisi tehdä myös työtiloja sitä varten, että esimerkiksi tietokonetyötä voisi tehdä enemmän etätyönä. Koululaisetkin voisivat seurata opetusta kotonaan omilla tietokoneilla parikolme päivää viikossa. Eihän meillä ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus.

Päästöt vähenisivät näillä toimilla, jotka parantaisivat elämisen laatua ja ehkä hintaakin. Asuisihan valtaosa vapautta rakastavista suomalaisista mieluiten luonnonläheisesti omakotitalossa.

PAAVO LIEVONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Lyhyet

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Mykkäsen malli lisäisi kivihiilen käyttöä

Poliittisen poliisin paluu

Kiristäjät liikkeellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.