Talous on myös nuorten asia

Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2012 talousarvion kokouksessaan 28.11.2011. Talousarviossa todetaan, että lainanottoa lisätään 68 miljoonaa euroa, jotta Jyväskylässä saadaan turvattua lakisääteiset peruspalvelut.

Kysymys kuuluukin: missä nuoret ovat olleet, kun talousarviota vuodelle 2012 on valmisteltu? Miksi nuorisovaltuustolta ei ole kysytty kaupungin tulo- ja menoarviosta mitään?

Talousarviossa on lueteltu monia nuorten kannalta keskeisiä kohteita, kuten kouluhankkeiden investoiminen vuodelle 2012. On ensiarvoisen tärkeää, että nämä hankkeet saadaan toteutettua mahdollisimman pian. Liian monta kertaa on hutiloitu korjausten kanssa ja loppujen lopuksi menot ovat muodostuneet arvioitua suuremmiksi.

On silti väärin, että nuorilla ei ole ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia kertoa omista näkemyksistään talousarvion suhteen. Pelkästään se ei riitä perusteeksi, että nuoret eivät muka osaisi lukea talousarviota.

Asia pitäisi nähdä niin, että investoitaisiin ja toteutettaisiin säästöjä kuten asiakkaat - tässä tapauksessa nuoret - kokevat tärkeiksi. Siihenhän kaikki pohjautuu. Se on myös pohja meidän demokraattiselle järjestelmällemme.

Valmisteluissa nuorilta on kysyttävä entistä enemmän heidän omia kokemuksiaan palvelujen laadusta ja niiden riittävyydestä.

Onko kaupungissa riittävästi lääkäreitä? Onko kouluruoka laadukasta ja maistuvaa? Voiko Jyväskylässä harrastaa riittävästi?

Nämä kaikki ovat kysymyksiä, jotka askarruttavat monia nuoria päivittäin. Ja ne kaikki vaativat rahaa toteutuakseen.

Otetaan siis härkää sarvista kiinni ja kuullaan jatkossa myös palvelujen asiakkaita. Viranomaisvalmistelu ei ole riittävää, koska eivät he ole asiantuntijoita nuorten elämässä.

Me nuoret olemme oman elämämme asiantuntijoita. Kuntalain mukaisesti valtuusto hyväksyy talousarvion, mutta on velvollinen kuulemaan kuntalaisia.

Faktahan on se, että talousarvio on asia, joka koskettaa nuoria ja sitä kukaan ei voi kiistää. Nuorisolain mukaan nuoria tulee kuulla heitä koskevia asioita päätettäessä. Talousarviopäätöksessä nuoria ei kuultu.

SANTERI LOHI nuorisovaltuuston pj. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.