Talouslukuja luettava oikein

Kuntien tilinpäätökset vuodelle 2018 ovat valmistuneet. Mitä kuntalainen odottaa taloustiedottamiselta? Hän haluaa lyhyesti kiteytettynä tiedon siitä, miten kunnan vuosikate ja tulos kehittyi verrattuna edelliseen vuoteen ja talousarvioon. Sen kunnanjohtaja tekee katsauksessaan.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston talouskatsauksessa todetaan: ”Viime vuosi oli kolmas vuosi peräkkäin kun kaupungin talous oli keskeisillä mittareilla mitattuna tasapainossa”.

Talousraportit kertovat kuitenkin, että vuosikate heikkeni edelliseen vuoteen verrattuna 18 miljoonaa euroa, tulos 14 miljoonaa ja toiminnan ja investointien kassavirta 35 miljoonaa. Nämä luvut puuttuvat katsauksesta.

Lisäksi tulosta verrataan muutettuun talousarvioon. Miksi vertailua ei tehdä 27.11.2017 valtuuston vahvistamaan ja juhlallisesti mediassa julkistettuihin lukuihin? Kaikki puuttuvat tiedot löytynevät 200-sivuisen tilinpäätösraportin uumenista, jos joku veronmaksaja viitsii ja ennättää ne kaivaa.

Jesuiittajärjestön johtaja Loyola sanoi aikanaan, että tarkoitus pyhittää keinot. Mielestäni kuitenkin talouslukujen tarkoitushakuinen käyttö kaupungin imagohypetyksen apuvälineenä ei ole hyvän hallintotavan mukaista. Tarkastuslautakunnan pitää ottaa ohjat tässä asiassa.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.