Talvivaarakohussa on myönteistäkin

Eläkkeelle jäävänä, ympäristömikrobiologin koulutuksen saaneena asiantuntijana näkisin julkisen Talvivaara-kohun tavallaan myönteisessäkin valossa.

Vaikka katastrofin suuruudesta ja merkityksestä on esitetty mediassa hyvinkin eriäviä mielipiteitä, on uutisoinnilla ollut hyödyllisiäkin vaikutuksia. Se on tuonut yleisön tietoisuuteen ympäristökemian ja -toksikologian perusfaktoja sekä korostanut kaivosten suunnittelun ”marssijärjestystä”: ympäristöteknologian tulee olla suunnitelmissa mukana alusta alkaen.

Yksi asia on kuitenkin päässyt uutisoinnissa unohtumaan. Nimittäin veden mukana tulevien, liukoisten aineiden vaikutukset purkualueiden mikrobistoon. Vakavimpana riskinä näen sulfaatin vaikutuksen niukkahappisissa pohjalietteissä, joissa se edistää sulfaatinpelkistäjäbakteerien rikkivedyn tuotantoa.

Raskasmetallien vaikutuksia vesistöjen luontaiseen mikrobistoon tulisi myös perusteellisemmin selvittää. ”Onni onnettomuudessa” on kuitenkin, että Talvivaaran sinänsä valitettavien, ennakoinnin puutteesta johtuvien päästöjen uutisoinnilla on ollut suuren yleisön ympäristötietoutta lisäävä vaikutus.

Kenties maamme yliopistojen mikrobiologiset tutkimusryhmät voivat jatkaa tästä eteenpäin?

Useisiin paperiteollisuutemme ympäristötutkimuksiin osallistuneena suosittelisin kaivosalan päättäjille samanalaista otetta kuin millä maamme paperitehtaat ovat pyrkineet vakavasti hoitamaan ympäristöongelmiaan jo vuosikymmeniä.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.