Talvivaarakohussa on myönteistäkin

Eläkkeelle jäävänä, ympäristömikrobiologin koulutuksen saaneena asiantuntijana näkisin julkisen Talvivaara-kohun tavallaan myönteisessäkin valossa.

Vaikka katastrofin suuruudesta ja merkityksestä on esitetty mediassa hyvinkin eriäviä mielipiteitä, on uutisoinnilla ollut hyödyllisiäkin vaikutuksia. Se on tuonut yleisön tietoisuuteen ympäristökemian ja -toksikologian perusfaktoja sekä korostanut kaivosten suunnittelun ”marssijärjestystä”: ympäristöteknologian tulee olla suunnitelmissa mukana alusta alkaen.

Yksi asia on kuitenkin päässyt uutisoinnissa unohtumaan. Nimittäin veden mukana tulevien, liukoisten aineiden vaikutukset purkualueiden mikrobistoon. Vakavimpana riskinä näen sulfaatin vaikutuksen niukkahappisissa pohjalietteissä, joissa se edistää sulfaatinpelkistäjäbakteerien rikkivedyn tuotantoa.

Raskasmetallien vaikutuksia vesistöjen luontaiseen mikrobistoon tulisi myös perusteellisemmin selvittää. ”Onni onnettomuudessa” on kuitenkin, että Talvivaaran sinänsä valitettavien, ennakoinnin puutteesta johtuvien päästöjen uutisoinnilla on ollut suuren yleisön ympäristötietoutta lisäävä vaikutus.

Kenties maamme yliopistojen mikrobiologiset tutkimusryhmät voivat jatkaa tästä eteenpäin?

Useisiin paperiteollisuutemme ympäristötutkimuksiin osallistuneena suosittelisin kaivosalan päättäjille samanalaista otetta kuin millä maamme paperitehtaat ovat pyrkineet vakavasti hoitamaan ympäristöongelmiaan jo vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.