Tarvitaan porkkanaa, ei keppiä

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on epäonnistumassa tärkeimmissä tavoitteissaan, eli talouskasvussa ja työllisyydessä. Sisäisissä vaikeuksissa oleva hallitus on tekemässä työttömyysturvaan karmaisevia ”uudistuksia”.

Etukäteistietojen perusteella työttömän pitää hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa. Jos näin ei tapahdu, menettää henkilö työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi. Nämä hakupakot ja ilmoittamisvelvollisuudet ovat nöyryyttäviä, lisäävät byrokratiaa ja turhaa työtä sekä antavat mahdollisuuden erilaisille keinottelufirmoille hyötyä ihmisten ahdingosta.

Työttömän aktiivisuus olisi entistä enemmän henkilön omalla vastuulla. Tämä vaikeuttaa jo entisestään vaikeasti työllistyvien asemaa, uudistus lisäisi sosiaalista eriarvoisuutta työttömien keskuudessakin.

Työttömyyden kesto on varsinkin nuorilla onneksi useimmiten lyhytaikaista. Suurin osa työttömiksi jäävistä työllistyy muutamien kuukausien sisällä uudestaan. Korkea koulutustaso ja asuinpaikka ovat ratkaisevassa asemassa.

Hallituksen suunnitelmat eivät paranna etenkään pitkäaikaistyöttömien tai ensimmäistä työpaikkaa hakevien nuorten tilannetta. Uudistus ei luo uusia työpaikkoja. Mutta se lisää sosiaalisia ongelmia ja työntää ihmisiä toimeentulotuen varaan entistä enemmän.

Työttömien kurjistaminen ja nöyryyttäminen on lopetettava. Kepin sijasta tarvitaan porkkanoita, työllistämiseen pitää kannustaa kaikkia tahoja. Valtion ja kuntien on otettava entistä määrätietoisempi ote työllistämiseen, etenkin pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorisotyöttömyyden katkaisuun. Ongelma ei ole työvoiman tarjonnassa vaan kysynnässä. Tekemätöntä työtä riittää, pula on palkanmaksajista.

Kolmannen sektorin järjestöille on annettava resursseja palkata työttömiä, järjestöissä on valtaisa osaaminen ja halu auttaa työttömyyden kurjimuksessa olevia. Julkisen vallan tehtävä on pitää kaikki kansalaiset mukana. Se olisi paras Suomi 100-juhlavuoden päätös, ja eheyttäisi koko kansakuntaamme.

Ahti Ruoppila

aluejohtaja, SAK

SDP:n puoluehallituksen jäsen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.