Tarvitseeko työelämä eläkeläisiä?

”Eläkeläinen vie työpaikan nuorelta”, todettiin mielipidepalstalla (Ksml 28.12.). On ansiokasta korostaa nuorten työllistämisen tarvetta, koska yhteiskunnassamme on tänä päivänä suuri riski jopa vastavalmistuneiden ammattilaisten syrjäytymisestä työpaikkojen vähenemisen vuoksi. Monet ikääntyneet työntekijät kaipaavat toisaalta eläkkeelle pääsyä työuupumuksensa vuoksi.

Eräs työtekijäryhmä tulisi ottaa huomioon asiaa kokonaisuudessaan tarkasteltaessa: vanhenevat, työsuhteensa ennenaikaisesti tai eläkkeelle jäännin vuoksi päättäneet asiantuntijat.

Eri alojen pitkälle koulutetut henkilöt ovat saaneet yhteiskunnalta merkittävän taloudellisen tuen ilmaisten yliopisto- ja korkeakouluopintojensa muodossa. Heille on lisäksi kertynyt työuransa aikana runsaasti monipuolista kokemusta, ja monet heistä jatkaisivat mielellään erilaisissa tehtävissä vielä joitakin vuosia työuransa päättymisen jälkeenkin. Heidän tietotaitojaan ei näin ollen kannattaisi jättää käyttämättä.

Ajatus ”tutkijapankista” on esitetty äskettäin sekä paikallisille tahoille että eräille kansanedustajillemme. Idea ikääntyneiden asiantuntijoiden hyödyntämisestä ”mestari-kisälli”-periaatteella onkin otettu alustavasti kiinnostuksella vastaan. Kysymys olisi kokeneiden, alansa hallitsevien henkilöiden panoksesta esim. tutkimusprojektien kriittisten vaiheiden ohjauksessa. Tällaisesta mentori-tyyppisestä toiminnasta hyötyisi sekä elinkeinoelämä että koulutus- ja tutkimusala. Luottamuksellisuuskysymykset ovat nykyisin helposti hoidettavissa sitovien sopimusten kautta, joten tietovuotojakaan ei tarvisisi pelätä.

Toivoisin, että idea ikääntyneiden, ”vapailla markkinoilla” olevien asiantuntijoiden kutsumisesta avustamaan esim. projektien arvioinnissa, suunnittelussa, seurannassa ja niihin liittyvissä julkaisu- ja tiedotusvaiheissa otettaisiin myönteisesti vastaan ja tällaista toimintaa ryhdyttäisiin tukemaan ao. työllisyysviranomaisten ja kehitysorganisaatioiden taholta. Monilla työelämästä poistuneilla olisi tällä tavoin vielä paljon annettavaa nuoremmalle, vasta omalle alalleen suuntautuvalle ikäpolvelle.

Juha V. Mentu

mikrobiologi, eläkeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.