Tarvitsemme EU:ta

Euroopan unioni ei juuri tarvitse Suomea, mutta Suomi tarvitsee EU:ta. Maailman suuret kääntyvät entistä enemmän sisään päin. Ne ovat, jos mahdollista, entistä itsekkäämpiä. Ne välittävät entistä vähemmän pienemmistä maista ja rakentelevat tullimuureja maiden kaupan välille. Itäiset EU:n jäsenet sanovat piutpaut meille itsestään selville arvoille. Ja eteläisin Eurooppa ei kunnioita talouskuria.

On entistäkin tärkeämpää, että meillä on EU-jäsenyyden antamaa neuvotteluvoimaa huolehtia intresseistämme suuria kilpailijoita vastaan. Suomihan elää viennistä, metsämaakunnat aivan erityisesti.

Välttämätöntä on huolehtia myös siitä, etteivät EU:n budjetista valtavasti nettona hyötyvät syö unionin perustaa hajalleen.

Suomi ei pääse piiloon kansainväliseltä rikollisuudelta ja terrorismilta. Siihenkin tarvitaan yhteistyötä muiden eurooppalaisten kanssa. Samoin hallitsemattoman pakolaistulvan tulppaamiseen.

Yhteistyössä meidän on hoidettava myös osuutemme ilmastokysymyksestä. Ei niin, että meille sälytettäisiin muita suurempi haaste, vaan niin, että me voimme vastata haasteeseen lisäämällä bioraaka-aineen suuria mahdollisuuksia rakentamisessa, teollisissa tuotteissa ja puhtaassa energiassa. Tämä tarkoittaa metsien hakkuiden lisäämistä, toisin kuin monet Suomen mepit edellyttivät niin sanottu LULUCF:n äänestyksissä EU:ssa. Sitran uusimmat esitykset ruoan ja autoilun radikaaliksi lisäämiseksi ovat leikkipuuhaa bion lisäämiseen verrattuna.

 

Toisin kuin Henna Virkkunen kirjoitti (KSML 5.5.), en haikaile enemmän Euroopan unionia,enkä syvempää integraatiota. Halajan sitä, että EU hoitaa paremmin ja tehokkaammin nykyiset vastuunsa. Samoin sitä, että se purkaa byrokratiaa, että se palauttaa pikkuasioista päättämisen jäsenmaihin.

Tärkeää on myös, että niissä harvoissa asioissa, joissa EU:n budjetilla on merkittävämpi rooli, Suomen puolta pidetään kovalla kädellä. Ihmettelen, kuinka eräät kokoomuksen mepit ovat valmiita siirtämään rahaa yhteisestä maataloudesta muihin tarpeisiin. Ja ne muut eivät ole esimerkiksi koulutusta, terveydenhoitoa tai sosiaalitointa.

Ne asiat ovat tänään ja niiden tulee olla jatkossakin kansallisessa päätösvallassa. Mutta EU:n maatalouteen, aluepolitiikkaan ja tieteeseen me ja niistä asioista meidän on saatava myös takaisin.

Jos tulen valituksi Euroopan parlamentin jäseneksi, olen vahvasti Suomen asialla.

 

Mauri Pekkarinen, eurovaaliehdokas (kesk.), Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

Mielipide: Pakkia parkkihallille

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.