Tarvitsemme suoraa demokratiaa

Touko Aalto (vihr.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) ottivat kantaa (Ksml 9.1.) kuumiin puheenaiheisiin, soteen ja kuntaliitoksiin. Touko Aalto vetosi siihen, että neuvottelupöytään vietäisiin Keski-Suomen liiton hallituksen yksimielinen lausunto.

Olin hallituksen kokouksessa varajäsenenä. Paikalla oli myös maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mauri Pekkarinen puolustamassa keskustan liputtamaa maakunnallista sote-mallia.

Itse toin esille näkökantani mahdollisena tulevana nk. kehyskuntalaisena. Näkemykseni mukaan sote-laissa tulisi olla käytössä äänileikkuri. Käytännössähän kaikki Keski-Suomen kunnat tulisivat olemaan nk. kehyskuntia Jyväskylää lukuun ottamatta.

Äänileikkurikaan ei toki ole täysin ongelmaton, mutta mielestäni demokratian kannalta on täysin kestämätöntä, että yksi kaupunki voisi demokratian nimissä päättää koko maakunnan sote-asioista. Kokouksessa Pekkarinen vakuutteli kuitenkin, että kaikkien kuntien näkemysten huomioon otto on hoidettavissa sitten järjestämissopimuksissa.

Hallituksessa lausunnosta keskusteltiin pitkään ja hallituksen puheenjohtaja Ulla Perämäki (sd.) vetosi useasti siihen, että olisi tärkeää saada aikaan yksimielinen lausunto. Lopulta se saatiinkin, vaikka kiire tulikin.

Pekkarinen on huolissaan siitä, että hallitus käyttäisi viimekädessä kansanäänestystä pakkoliitosten aikaansaamiseksi. Suomessa kansanäänestyksellä ei ole valitettavasti merkitystä kuin neuvoa antavana.

Neuvoa-antava kansanäänestys on Suomessa järjestetty kahdesti: vuonna 1931 kieltolain lakkauttamisesta sekä vuonna 1994 Euroopan unioniin liittymisestä. Kummassakaan tapauksessa asiaa ei ratkaistu äänestyksellä, vaan päätöksen teki lopulta eduskunta.

Jälkimmäisessä neuvoa-antavuuden määritelmä voidaan kyseenlaistaa. EU-äänestyksestä Katri Vallaste on tehnyt väitöskirjan ”Euroskeptisyys: ongelma vai ratkaisu?”. Sen mukaan Helsingin Sanomat leimasi euroskeptikot foobikoiksi.

Lisäksi Johanna Korhosen ”Kymmenen polkua populismiin” -julkaisussa käy ilmi, että ennen EU-kansanäänestystä silloinen pääministeri Esko Aho (kesk.) vakuutteli äänestyksen koskevan vain unionijäsenyyttä ja rahaliitosta päätettäisiin erikseen. Unionin jäsenyyden toteuduttua pääministeriksi noussut Paavo Lipponen (sd.) totesi kuitenkin, ettei mitään kansanäänestyksiä enää tarvita.

Samaisessa julkaisussa kerrotaan myös toimittajien yrittäneen tuoda julki jo ennen kansanäänestystä, että EU-jäsenyys merkitsee sopimustekstien mukaan myös sitoutumista talous- ja rahaliittoon. Tämän näkemyksen julkaiseminen oli kuitenkin kielletty yksiselitteisesti, jotta kansa ei säikähtäisi ja äänestäisi EU:ta vastaan.

Medialla on siis suuri valta siinä miten kansaa ohjataan äänestämään. Mitähän kuntauudistuksesta meille jätettäisiin kertomatta?

Demokraattisen yhteiskunnan tulisi olla avoin ja kansalaisten omaa päätöskykyä tulisi arvostaa. Suoran demokratian lisääminen sitovien kansanäänestysten kautta olisi tarpeellista nykyisen edustuksellisen demokratian lisäksi.

Suoran demokratian lisääminen on tullut ryhmäkurivetoisen sixpack-hallituksen myötä entistä tarpeellisemmaksi. Nyt kuusi puoluetta on tehnyt jatkuvasti hyvinvointivaltiomme eli etujemme vastaisia kompromissipäätöksiä. Kunta- ja palvelurakennemallien tarkastelu ja kehittäminen on tarpeellista, mutta asia pitää hoitaa muutoin kuin ylhäältä päin sanelemalla.

Kuntalakia ja perustuslakia tulisikin muuttaa niin, että valtion ja kuntien asioista päätettäessä voitaisiin järjestää myös sitovia kansanäänestyksiä. Tämä edellyttää kuitenkin avointa politiikkaa, luotettavaa mediaa ja oikeiden faktojen kertomista. Kunnat ovat tekemässä liitosselvityksiä kuntarakennelain pakottamina, eivät omasta tahdostaan – saati kuntalaisten tahdosta.

Joonas Röppänen

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.