Tarvitsemme tietoverkkomme

Toimivat ja nopeat tietoverkkoyhteydet ovat elinehto harvaan asutussa Suomessa, niin kaupungissa kuin maaseudulla. Keski-Suomessa nopean laajakaistan rakentaminen koko maakuntaan näyttää tyssänneen verkonrakentajan rahoitusvaikeuksiin ja osakaskuntien eripuraan etenemisen vaihtoehdoista.

Samaan aikaan valtiohallinnon ICT2015 –raportin mukaiset kehityspolut ovat jo toteutuksen alla ja valtion palveluita kansalaisille ollaan virtaviivaistamassa ja siirtämässä yhä tiiviimmin verkkoon digitaalisten pankkipalveluiden tapaan. Kehityspolkujen ytimessä on mm. valtion yhtenäinen palveluarkkitehtuuri, ns. ”Viron malli”.

Myös yritysten elinvoimaisuus on nyt ja tulevaisuudessa yhä riippuvaisempi toimivista ja nopeista tietoverkoista. Tuotannon tehostaminen ICT:n avulla ja verkottuneet koneet pitävät tuotannollisen liiketoiminnan datatarpeen kasvussa, yritystoiminnan viranomaisliikenne siirtyy verkkoon, ja globaali toimintaympäristö ei katso aikaa tai paikkaa. Onkin odotettavissa, että mikäli maakunnan reuna-alueiden tietoverkon infrastruktuuri rapautuu tieverkon tapaan, nähdään yhä enemmän yritysten alasajoja ja siirtymisiä kaupunkikeskuksiin, kun toimintakyky kärsii reuna-alueen ”handycapista”.

Tietoverkkojen ja verkottuneiden laitteiden rooli on kasvanut ja jatkaa kasvamistaan eksponentiaalisesti. Jokainen voi laskea muutaman vuoden taaksepäin ja muistella aikaa ennen videopuheluita, verkkokauppoja ja lukuisia sähköisiä palveluita. Myös datan määrä on räjähtänyt viime vuosina, ja tietoverkkojen kaistanleveydeltä vaaditaan yhä enemmän.

Keski-Suomi ei ole poikkeus muuttuneessa maailmassa – ainoa poikkeus on se, että muilla alueilla verkonrakennus on sujunut suunnitelmien mukaan.

Emme tunne laajakaistahankkeen taloudellista pohjaa riittävästi, emmekä ota siihen ja hankkeen etenemisen vaihtoehtoihin kantaa. On kuitenkin selvää, että nopeat ja kustannustehokkaat tietoverkkoyhteydet ovat maakuntamme elinehto niin yritysten kuin asukkaiden osalta.

Pekka Pirttiaho

puheenjohtaja

Keski-Suomen kauppakamarin

Antero Kiviniemi

vs. toimitusjohtaja

Keski-Suomen Yrittäjät

Uljas Valkeinen

toimitusjohtaja

Keski-Suomen kauppakamari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.