Tasapainotuksen tie Suomeen

Suomen talous on supistunut kolme vuotta peräkkäin. Vuosi 2015 saattaa olla taantuman vuosi edelleen. Talouskasvun ennusteet ovat osuneet jatkuvasti harhaan. Suomen talous on EU-alueen neljänneksi kriittisimmässä tilassa. Suuri vaikuttaja on työttömyys, joka koskee yli 350 000 suomalaista.

Mikäli emme ryhdy todella taittamaan velkaantumista ja lopulta pysäytä sitä, joudumme Kreikan tielle, joka johtaa itsenäisyytemme menettämiseen tavalla tai toisella. Eri kysymys onkin, onko tilanne tarkoituksen mukaisesti ajettu tähän malliin vai ei? Onko taloustilanne tahallaan juoksetettu näin, joka pakottaa ratkaisuksi EU:n liittovaltion?

Itsenäisyys menee, jos Euroopan keskuspankki alkaa ostamaan Suomen velkoja. Näin syntyvä tulonsiirtounioni tai EU-komissio ottaa tiukan linjan ja sanelee budjetit. Todennäköisintä on, että komissio antaa pääosan maista velkaantua tilaan, jossa ne eivät saa enää markkinoilta halpaa lainaa. Sen jälkeen EKP ojentaa auttavan kätensä ja komissio vastaavasti kurittavan. Jäsenvaltioista tehdään silloin käytännössä osavaltioita.

Talouskeskustelun aiheena on ollut valtioiden velka ja velkojen takaisin maksu. Valtiot ottavat lainaa myymällä obligaatioita. Isoimmat ostajat ovat eläkeyhtiöt ja pankit.

Valtiot ovat hoitaneet velkansa yleensä talouskasvun turvin. Nyt ongelma on talouskasvun puuttuminen. Euroopassa on kamppailtu nollakasvussa. Kreikassa talous on jopa supistunut huomattavasti.

Kreikan ongelmana onkin ollut velkaantumisen kasvaminen kahta kautta. Talouden supistuessa velan määrä kasvaa suhteessa kokonaistalouteen. Lisäksi valtio tarvitsee lisää lainaa pienenevien verotulojen ja lisääntyvien menojen puristuksessa.

Valtioiden talouskasvuun perustuva velanhoitomalli onkin tullut tiensä päähän. Valtiot tarvitsevat velkaantumisesta selvitäkseen sekä säästöjä että talouskasvua. Valtioiden velkaantuminen onkin tärkeä syy Euroopan keskuspankin nollakorko-politiikalle.

Leikkaukset ovat tällä vaalikaudella totta, koska kasvulla ei saada hoidettua tähän kokoon paisunutta ongelmaa. Suomi ei voi olla maailman sosiaalitoimisto, joten leikkauksia tulee kohdentaa tähän asiaan. Suomi tarvitsee työtä ja toimivia peruspalveluja. Nämä asiat eivät onnistu, jos rahat menevät muualle.

Tapani Mäki

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.