Tavarataivas ja sininen jälki

Olen kuunnellut yrittäjien huolestuttavia kertomuksia arkikokemuksistaan. Pienet yritykset ja yksinyrittäjät ovat tiukilla, kun asiakaskunnasta kilpaillaan suurin panoksin. Tämä näkyy Jyväskylässä kauppatilojen tyhjentymisenä, pienet kivijalkaliikkeet kuihtuvat pois kannattamattomina.

Tavarataivaan airuet, nuo suuret ketjut ja keskusliikkeet jyräävät halpatuonnillaan kotimaiset tekijät. Jos suomalainen yritys saakin sopimuksen keskusliikkeen kanssa, tämä kyllä vie omilla ylisuurilla katteillaan pienten yritysten mahdollisuudet edes plus-merkkiseen katteeseen. Tiukka hinnoittelu ja iso kate tuntuvat kuitenkin koskevan vain kotimaista tuotantoa. Jos idän mailta tuotteen sisäänostohinta on 4 euroa, myyntihinta on ainakin 8 euroa. Suomessa tehty vastaava tuote maksaa juuri tuon ulosmyyntihinnan verran, mutta hintalapussa lukeekin jo ainakin 16 euroa.

Eikö äkkipäätä laskettuna kannattaisi panostaa enemmän juuri tuohon viimeksi mainittuun? Siinä on kate kohdallaan ja kaupan ei ole tarvinnut tehdä suomalaisen tuotteen myynnin hyväksi ainakaan enemmän työtä kuin tuontitavarankaan eteen! Suomalaiset tuotteet eivät vie hyllyssä tuontituotteita enemmän tilaakaan. Ongelmana onkin, että suomalainen, sinällään varsin edullinenkin tuote on halpatuotteeseen tottuneelle kuluttajalle liian kallis. Eli voisivatkohan keskusliikkeet ahnehtia vähemmän ja ajatella enemmän suomalaisia kuluttajia ja yrittäjiä?

On surullista, että keskusliikkeet eivät ole ottaneet sittenkään vastuuta suomalaisen työn lisäämisestä. Se näkyy ylellisten uusien kauppatilojen valikoimina. Siellä ei kovin paljon täysin suomalaisia tuotteita näy. Minusta suomalaiseksi työksi ei riitä pelkkä ”suunniteltu Suomessa”, jolloin suomalaisen työn osuus on noin 10%. Ei sillä Suomen työllisyysasetta nosteta.

Moni haluaisi ostaa oikeasti suomalaista, jos sitä vain olisi tarjolla kohtuuhintaan. Mutta kohta ei suomalaista tuotetta taida olla enää tämänkään verran tarjolla, kun maatalouden ja muutkin tuottajahinnat on vedetty tiukille.

Tämän tavarataivaan alla eläminen ei ole tulevaisuutta ajatellen järkevää. Minkälaisen jäljen haluamme jättää jälkipolville? Meille perussuomalaisille on isänmaa ja sen asukkaat kaikki kaikessa.

Sinivalkoinen jälki on ainoa oikea jälki. Suosi siis suomalaista!

Marjatta Koivunen-Issakainen

kuntavaaliehdokas (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.