Tavoitteeksi älykäs sähköverkko

Joulunajan myrsky katkaisi sähköt yli 200 000 kotitaloudelta ja Keski-Suomessakin lähes 30 000 taloutta jäi joksikin aikaa ilman sähköä. Onni onnettomuudessa oli, ettei ulkona paukkunut samanlainen pakkanen kuin viime vuonna tähän aikaan.

Myrskytuhojen jälkipuinnissa nousi keskusteluun sähkönjakelun huoltovarmuus. Parannuksena huoltovarmuuteen on esitetty sähkölinjojen maakaapelointia, jolloin kaatuvat puut eivät katkaise linjoja, vaikka ulkona riehuisi minkälainen myrsky.

Mielenkiintoisempaa kuitenkin on myös huoltovarmuuteen positiivisesti vaikuttava ehdotus älykkäistä sähköverkoista. Häiriötilanteita on muitakin kuin myrskypuiden aiheuttamat sähkökatkokset. Vaikka sähkölangat olisi kaapeloitu maahan, katkoksia esiintyisi.

Älykkäät sähköverkot pystyvät vastaanottamaan ison määrän pienissä erissä tuotettua sähköä. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkönkäyttäjät voisivat myös osallistua sähkön tuotantoon ja energiaa tuotettaisiin keskitetyn tuotannon sijaan hajautetusti.

Omalla energiantuotannolla ja riittäviä määriä sähköä varastoivilla akuilla ainakin pienten häiriötilanteiden yli olisi mahdollista päästä ilman katkoja sähkönsaannissa.

Älykkäät sähköverkot ja hajautettu energiantuotanto mahdollistaisivat myös uusiutuvan energian lisäämisen, ne loisivat lisää työpaikkoja myös haja-asutusalueille ja olisivat suurena apuna Suomen ilmastotavoitteisiin pääsemisessä. Hajautettu järjestelmä jakaisi energiantuotannon tuotot ympäri Suomea ja se avaisi uusia markkinoita suomalaiselle teknologiaosaamiselle.

Suomen sähkönsiirtoverkko on rakennettu keskitetylle energiantuotannolle. Positiivisia tuloksia hajautetun energiatuotannon mahdollistavasta älykkäästä sähköverkosta on saatu ja kokeiluja tehty jo eri puolilla maailmaa. Suomen tulisikin liittyä mukaan uuden sukupolven energiantuotantoon ja -jakeluun.

PALOMA HANNONEN kaupunginvaltuutettu (vihr.) puheenjohtaja, rakennus- ja ympäristölautakunta Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.