Tavoitteena on vakaa hintakehitys

Kari Rouhiainen arvioi kaukolämmön hintakehitystä (Ksml 29.9.) ja maanantain kakkospääkirjoitus käsitteli veden hintoja Jyväskylässä.

Jyväskylän Energian kaukolämmön hinnoittelussa pyrimme vakaaseen ja ennustettavaan hintakehitykseen, jossa yhtiömme tasoittaa kausittaista kustannusten vaihtelua. Keväällä päivittämämme pitkän aikavälin talousmallinnus otti huomioon myös investoinnit, jotka tarvitaan päästörajojen kiristyessä vuonna 2016. Nämä panostukset rinnastuvat normaalistikin tehtäviin tuotantokoneiston kunnostuksiin eivätkä aiheuta piikkiä tuotantokustannuksissa. Nämä ja muut investoinnit jatkavat Rauhalahden käyttöikää vuoteen 2030. Keljonlahdella uudetkaan päästörajat eivät vaadi muutoksia.

Talousmallinnus vahvisti näkemystämme siitä, että kaukolämmön hintaetu suhteessa kilpaileviin lämmitysmuotoihin pystytään säilyttämään. Kaukolämmitys pystyy pitämään hinta–laatu -suhteensa erinomaisena, joten se on käytön huolettomuuden ja ekologisuuden ansiosta erinomainen lämmitysmuoto tulevaisuudessakin.

On totta, että osa JE:n korkokustannuksista perustuu poliittisesti ohjatun omistajan asettamaan korkoon. Viime vuosina JE-yhtiöiden maksamat kaikki korkokulut ovat kuitenkin olleet vähän yli kymmenys yhtiön kustannuksista, joten niiden vaikutus hintoihinkin on suhteellisen pieni.

Toisin kuin pääkirjoituksessa annettiin ymmärtää, vesiliiketoiminta ei kanna osuuttaan suurempaa vastuuta JE:n lainankoroista. Veden hintaa asetettaessa yhtiössä olevat pääomat, joista suuri osa on lainaa Jyväskylän kaupungilta, jaetaan liiketoimintojen kesken. Kuhunkin liiketoimintoon kohdistetaan sen sitomien pääomien mukainen osuus korkomenoista. Yhtiössä olevan ulkopuolelta saadun rahan katsotaan olevan yhdessä astiassa, jolle muodostuu eri instrumenttien mukainen keskimääräinen korko. Tästä vesiliiketoiminta kantaa vain oman osuutensa korkoa kaupungilta otetuista lainoista.

Teimme 2011 veden hinnoittelussa tasokorotuksen, jonka tavoitteena oli saada veden tuotto vastaamaan vesihuollon kustannuksia ja investointeja. Saneerausvelka ja veden kulutuksen vähentyminen tekevät hinnoittelusta haastavaa: pienempi vesimäärä vaatii saman verkoston kuin suurempikin, mutta maksuperustana olevia kuutiometrejä kertyy vähemmän. Tämä merkitsee kustannusten nousua yksikköä kohden.

Vaikka ulkoiset tekijät heiluttavat valtaosaa kustannuspohjastamme, JE-yhtiöiden sisäiset toiminnat järjestetään mahdollisimman tehokkaasti. Osaava henkilökunta tekee työtään kiitettävällä tarmolla. Paineista ja muutoksista huolimatta olemme sitoutuneita siihen, että jyväskyläläiset jatkossakin saavat nauttia yhdestä Suomen ja samalla maailman parhaimmasta vesihuollosta ja ekotehokkaasta kaukolämmityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.