Tavoitteena vaikuttavampi hoito

Artikkeli keskussairaalan lastenpsykiatrian yksikön tilanteesta (Ksml 30.9.) on tehty yksittäisten nimettöminä esiintyvien henkilöiden näkemysten varassa, kysymättä lääketieteellisen vastuun kantavien asiantuntijoiden tai sairaalan johdon näkemyksiä. Siinä mainitut ”hyvien hoitojen” lopetukset on tehty lääketieteellisen johdon toimesta ja perustuvat yliopistosairaaloiden asiantuntijoiden arviointiin: hoidot on lopetettu niiden vaikuttamattomuuden takia, ja osin siksi, että hoitojen toteuttajilla täytyy olla terveydenhuollon ammattihenkilön pätevyys ja osaaminen.

Jutussa viitataan myös kilpailutukseen. Kilpailutuksessa sairaanhoitopiiri valitsee erikoissairaanhoitoa toteuttamaan terapeutit, joilla on riittävä terveydenhuollon koulutus sekä psykoterapeutin pätevyys.

Erikoissairaanhoitona ei voida potilaille tarjota eikä palveluntuottajilta ostaa muuta kuin erikoissairaanhoidon kriteerit täyttävää hoitoa. Terveydenhuoltolaki vaatii, että sairaalan on valvottava sekä sairaalan omien että ostamiensa palvelujen laatua. Hankintalaki velvoittaa kilpailuttamaan ostopalvelut, ja kilpailutus varmistaa ostopalvelujen riittävän laatutason.

Jutun mukaan sairaanhoitopiirin vastuulla olisi sekä erikoissairaanhoito että perustason hoito. Perusterveydenhuollon palvelut myös lastenpsykiatrian osalta ovat kuitenkin kuntien vastuulla.

Lastenpsykiatrian osalta tämä tarkoittaa perheneuvoloita, terveyskeskuslääkärin, neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon palveluja sekä kuntoutusta. Hoidon porrastus tehdään yhteistyössä erikoissairaanhoidon ja terveyskeskusten kanssa, jotta hoitoketjut toimivat potilaiden kannalta parhaiten.

Jutussa todetaan, että lastenpsykiatrian yksikön työntekijät joutuvat nyt kouluttautumaan. Täydennyskoulutus on todellakin erikoissairaanhoidon työntekijöiden velvollisuus ja oikeus; kaikilla erikoisaloilla kehitystä tapahtuu niin paljon, että kouluttautumista tarvitaan koko työuran ajan.

Vain jatkuvasti kouluttautuva ammattilainen voi työskennellä erikoissairaanhoidossa. Suurin osa henkilöstöstä onkin koulutusmyönteistä, joka edistää lapsipotilaiden hoitoa ja paranemistuloksia.

Lääketieteen kehityksen vastustaminen ja vanhoista vaikuttamattomista toiminnoista kiinnipitäminen ei edistä hoitoa eikä sairaanhoitopiirin tehtävää; terveyden ja toimintakyvyn lisäämistä.

Terveydenhoitoa johdetaan lääketieteelliseen tietoon ja ammattitaitoon perustuen. Toivomme lastenpsykiatrian yksikön kehittämiseen sitoutuneille työntekijöille ja ylilääkärille työrauhaa välttämättömän kehittämistyön toteuttamiseen.

Yhtään hoitoa ei ole lopetettu kesken tai aiheettomasti. Lasten sijoituspäätöksiä sijaiskotiin ei tehdä hoidon vaan elämänolosuhteiden takia.

Lehden palstoilla ei voida käsitellä yksittäisten potilaiden hoidon asianmukaisuutta. Mikäli potilaan hoidossa epäillään olevan puutteita, hoitoon liittyvät muistutukset tulee osoittaa ensisijaisesti sairaanhoitopiirille, jotta mahdolliset epäselvyydet saadaan ratkaistua mahdollisimman nopeasti. Näissä asioissa potilaita ja heidän omaisiaan auttaa potilasasiamies.

Tietoja potilaan hoidosta ja oikeuksista löytyy myös sairaanhoitopiirin sivuilta internetistä. Sairaaloiden toimintaa valvovat viranomaiset (Aluehallintovirasto, Valvira), joiden puoleen potilas tai hänen omaisensa voivat myös kääntyä, jos hoidon sisällössä epäillään puutteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.