Teiden nopeusrajat voisi laittaa uusiksi

Uuteen tieliikennelakiin ehdotettu 1 km:n puuttumiskynnys herättää aiheellisia epäilyjä. Sehän tarkoittaa sitä, että kaikkien on ajettava kilometrin tarkkuudella suurinta sallittua. Ylitys merkitsee rikesakkoa, alitus jopa paljon kovempaa rangaistusta.

”Alinopeushan” on nykyään synneistä pahimpia. Raskaat yhdistelmät osoittavat sen toisinaan tulemalla alle 10 metrin päähän laillista nopeutta ajavan takapuskurista saadakseen tämän lisäämään vauhtia.

Rajoitukset pitäisi miettiä kokonaan uudelleen. Rajoituksen tason merkitys turvallisuuteen on nykyliikenteessä vähäinen. On muistettava, että pahimmat onnettomuudet aiheutetaan rajuilla ylinopeuksilla sekä tarpeettomilla ohituksilla, koska alinopeutta ajavat on ohitettava hinnalla millä hyvänsä, vaikka ajansäästö olisi vain sekunteja.

Ehdotan, että maanteillä rajoituksia nostettaisiin kautta linjan kympillä. Samalla suositeltaisiin ajonopeudeksi olosuhteiden salliessa vähintään nykyisen rajoituksen mukainen, enintään uuden mukainen. Pienikin ylitys merkitsisi rahan menoa.

Enää ei olisi tarvetta ohittaa hiukan itseä hitaammin ajavaa. Maltettaisiin nykyistä paremmin odottaa turvallista ohituspaikkaa - tai sitä, että hitaampi antaa tietä.

Samalla pitäisi sopia yhteinen merkkikieli, jolla ilmaistaan takaa lähestyvälle halu helpottaa ohitusta. Vilkautus oikealle on kohdallani turhan usein tulkittu aikeeksi kääntyä puolen kilometrin päässä olevalle sivutielle. Takapuskurin tuntumassa roikkuminen jatkuu edelleen.

Juha Nikulainen

Mänttä-Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.