Tekoja lastensuojeluun

Kirjoittaessaan lastensuojelun haasteista (Keskisuomalainen 22.2.) Perhehoitoliiton Aila Paloniemi ja Jari Ketola sortuvat teoretisointiin, joka ei tarjoa käytännön ratkaisuja Jyvässeudun jatkuvasti vaikeutuvaan tilanteeseen lastensuojelussa.

Kun yhä useampi lapsi ja nuori tarvitsee sijoituspaikan välittömästi, minä vuorokauden aikana tahansa, niin siinä ei paljon auta hurskaat toiveet vahvemmasta perhehoidon tukemisesta. Valitettavasti nykyisessä tilanteessa eivät auta myöskään vertailut muihin Pohjoismaihin, esimerkit vanhustenhuollosta tai Vanhasen hallitusohjelman lapsilähtöiset muotoilut.

Teoretisoinnin sijasta lastensuojelussa tarvitaan tekoja. Niitä odotan myös Jyväskylän päättäjiltä, heidän joukossaan myös kaupunginvaltuutettu Aila Paloniemeltä. Pelkästään alan ammattilaisten voimin urakasta ei selvitä.

Lastensuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava siitä, että lastensuojelu järjestetään kunnassa sisällöltään ja laajuudeltaan sellaiseksi kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Sopivista sijoituspaikoista on jo pitkään ollut kaupungissa huutava pula. Siitä huolimatta yksi kaupungin nuorisokodeista päätettiin toissa vuonna lakkauttaa. Päätös tehtiin vastoin alan työntekijöiden näkemyksiä ja varoituksia. Lyhytnäköisen päätöksen seurauksena etenkin nuoria on jouduttu sijoittamaan lisääntyvässä määrin eri puolille Suomea erityisen hintaviin laitoksiin. Ostopalveluihin turvautuminen tulee kaupungille mielettömän kalliiksi.

Jyväskylän päättäjien pitäisi kyetä tunnustamaan tehdyt virhearviot. Kaupungin omia lastensuojelun laitospaikkoja on pikaisesti lisättävä kaupungin lastensuojelussa vallitsevan kriisitilanteen helpottamiseksi ja perheiden auttamiseksi.

ARI HENTUNEN nuorisokodinohjaaja Uusi Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Lukijan kuvaJääbaletti Armisvedellä. Kuva: Erkki Mäkelä

Lukijan kuvaJään monet muodot. Kuva: Seppo Keskinen

Lukijan kuvaTalviturkki ja kesäturkki. Kuva: Matti Manninen

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuvaHiiripöllö Seppälänkankaalla. Kuva: Ari Masalin

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.