Tekoja, ministeri

Opetusministeri Henna Virkkunen ei vastaa kysymykseen arvioinnin alueellistamisen eduista vaan siirtää vastuun yksittäiselle kansanedustajalle ja asiaa aikanaan linjanneelle sivistyspoliittiselle ministeriryhmälle (Ksml 4.12.). Jos ministeri olisi todella pitänyt arvioinnin kokoamista Jyväskylään "hyvin varteenotettavana ehdotuksena", kuten hän sanoo ja jota ajatusta hän vielä kansanedustajana kannatti, hän olisi oitis pistänyt pystyyn uuden arviointiselvityksen ja vienyt sen uudelleen sivistyspoliittiseen ministeriryhmään. Aikaa tähän olisi ollut ennen yliopistolain hyväksymistä.

Ministeriöillä on mahdollisuus selvityttää mitä tahansa tärkeiksi katsomiaan asioita uudelleen ja myös poliittisia päätöksiä voidaan tarvittaessa muuttaa. Arvioinnin kokoamiselle Jyväskylään on yhä pitävät perusteet. Samalla Opetusministeriö vastaisi alueellistamisvelvoitteeseen, josta hallituksessa on yhteisesti sovittu. Aikaa on vähän, vaalikauden loppu lähenee.

Yksittäisenä kansanedustajana olen tehnyt parhaani, jotta arviointikeskus koottaisiin Jyväskylään. Olen useasti vienyt asian sekä oman ryhmäni ministereille että kansanedustajille ja ilmaissut kantani mm. Opetushallituksen johtokunnassa.

Arvioinnin resurssien jakamisen problematiikka oli vahvasti esillä viime hallituskaudella. Istuin silloin sivistysvaliokunnassa, joka kuuli asianosaisia ja linjasi tarvittavat toimet. Opetusministeriön vastuulle jäi arvioinnin resurssien oikeudenmukainen jakaminen Jyväskylän sihteeristön ja Opetushallituksen välillä. Ministeriö ei toivottua päätöstä tehnyt ja Jyväskylän sihteeristö jätettiin vaille riittäviä resursseja.

Sivistyspoliittisen ministeriryhmän kevään 2008 linjaukseen vaikutti tietojeni mukaan se, että korkeakoulujen arviointi haluttiin pitää riippumattomana. Uuden arviointikeskuksen yhteyksiä yliopistoon epäiltiin liian likeisiksi. Ilmeisesti siksi Jyväskylään ei arviointia haluttu keskittää.

Perustelu ontuu, sillä tässä katsannossa Opetushallituskaan ei ole riippumaton oppimistulosten arvioija.

Ministeri Virkkunen tietää, että kansanedustajan pitää yrittää vaikuttaa tärkeisiin asioihin jo ennen kuin ne tuodaan hallituksen esityksinä eduskuntaan, jossa niihin on lähes mahdotonta enää saada muutoksia. Hallitusryhmien kansanedustajien pitää tukea hallituksen esityksiä, olivatpa ne sitten yksittäisen edustajan mielestä hyviä tai huonoja. Ainoa poikkeus ovat ns. omantunnon kysymykset.

Arviointia koskevan lainsäädännön lisäksi erittäin huonosti harkittu oli Suomen Akatemiaa koskeva lakiesitys, jota ministeri Virkkusen omat ryhmätoverit arvostelivat eduskuntasalissa ankarasti. Kokoomuslaisten kansanedustajien protesti jäi siis pelkäksi puheeksi, koska he eivät sivistysvaliokunnassa pysäyttäneet lain etenemistä.

AILA PALONIEMI kansanedustaja (kesk) valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto opetushallituksen johtokunnan pj Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Taitetun indeksin oikaisu lisäisi verotuloja

Kenen käsissä Jyväskylän kaavoitus?

Lyhyet

LyhyetRaamattuun uskovat eivät ole joko lukeneet tai ymmärtäneet sitä.Esim: 1. Moos. 19: 7–8Perustotuus: ”Ihminen olet ja tulet pysymään eliöiden ja elottoman ympäristön vaikutusverkoston osana.”

Lyhyet

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Myös yksityishenkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.