Teos on enemmän kuin tila

Taidenäyttelyt useimmiten jurytetään. Yleensä valinnan/karsinnan suorittaa yksi henkilö, yleensä ammattilainen.

Myönnän olevani yksi rannalle jätetyistä hakijoista juuri avatussa Jyväskylän Taiteilijaseuran 69. vuosinäyttelyssä. Hyväksyn tapahtuneen, se ei ole syy kirjoitukseeni.

Kannatan erilaisia katsantokantoja, erilaisten taideteosten esillä oloa. Toivon monipuolisen teostarjonnan vastapainoksi monipuolisempaa tapaa hoitaa jurytys. Vai onko tila kaikesta huolimatta se ratkaisevin kriteeri valintoja tehtäessä?

Kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja huomioi ensisijaisesti tilan ja siihen mahdollisimman hyvät teokset (Ksml 17.11.). Kannatettavaa osin tuosta näkökulmasta. Minusta teos on enemmän kuin tila, johon se sijoitetaan. Ymmärrän, että tila voi auttaa teoksen merkittävyyttä, esille tuloa, mutta se voi sitä vähentääkin.

Ottaako teos tilan vai tila teoksen? Uskon hyvän taideteoksen puhuttelevan tilassa kuin tilassa, tulevan ilmi kaltaisuudessaan vahvana. Tilan ja teoksen vuoropuhelu on tärkeää ilman muuta, kun on kyse arkkitehtonisesta suunnittelusta. Näistä voi olla montaa mieltä, tapauskohtaisesti.

Jurytys tapahtuu useimmiten yhden ihmisen, hänen näkemyksensä ja taiteilijoiden teosten vuoropuheluna. Näistä valituista teoksista syntyy juryttäjän teos/visio tilassa, näyttely rakentuneena näyttelyn sisälle.

Palveleeko tuo taiteilijoita tai ennen kaikkea yleisöä? Syntyykö tilaa erilaisuudelle ja monipuolisuudelle? Tarjotaanko näyttelyn anti yleisölle valmiiksi pureskeltuna, määriteltynä yksipuolisesti; nyt tätä, ensi vuonna tuota? Pitäisikö kliinisyyttä ravistella?

Lisääntyisikö taiteilijoiden ja yleisön vuoropuhelu, jos valinnan tekisivät useammat henkilöt erilaisin taiteellisin näkemyksin ja kokemuksin? Heistä koostuva ryhmä valitsisi kukin mieleisensä teokset yhdistäen ne sitten näyttelyn laajemmaksi kokonaisuudeksi. Näin saataisiin monipuolisuutta esille. Vai kävisikö niin, että ”mitä useampi kokki, sitä sakeampi soppa”?

Tilanhan voi jakaa teosten perusteella. Ajatus muutoksesta on aina mahdollinen. Käytetäänkö tuota mahdollisuutta vai pidetäänkö opituista näkemyksistä kiinni? Onhan se turvallista.

Vuosinäyttelyn teokset tällä kertaa jäivät hieman etäisiksi. Jäin paitsi ilmaisun herkemmästä puhuttelusta, vaikka joukossa oli myös hyviä teoksia. Teokset jakoivat näyttelyyn tutustuneiden mielipiteitä. Se oli korvin kuultavissa erilaisina kommentteina. Hyvä niin, erilaisuus!

Tapani Kurttila

kuvanveistäjä

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kääntösilta Viitasaarella. Kuva: Ilpo Laitinen

Lukijan kuvatAallot rantautuu Ruoniemessä Päijänteellä. Kuva: Marjaana Lahtinen

Lähetystyö ei saa olla kirkkopolitiikan väline

Järjestöjen työ auttaa erityisesti naisia ja lapsia

Lyhyet

Joulun odotusta Keuruulla. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Pohjantikan oma tukki. Kuva: Kari Manne

Mielipide: Jouluna siirretään kulttuuriperintöä – "On ihana elämys opettaa niksit jouluruuista seuraavalle polvelle"

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.