Terveydenhoidon pimeä tulevaisuus Jyväskylässä

Näyttää vakavasti siltä, että Jyväskylässä osataan kuluttaa enemmän kuin tienataan ja nimenomaisesti vähemmän tärkeään eli ns. kerskakulutukseen. Yksi tärkeimmistä peruspalveluista on ehdottomasti sosiaali- ja terveydenhuolto. Kerskakulutukseen otetaan vaikka velkarahaa, mutta esimerkiksi terveydenhoidosta ollaan valmiita leikkaamaan.

Lähinnä kokoomusleirissä on valmisteltu hyvinkin nopeita muutoksia terveydenhuoltoon. Nopeat aikataulut ja muutokset ovat kansalaisnäkökulmasta aivan liian suuria. Pelkään, että säästöjä ei edes synny vaan käy juuri päinvastoin. Muutoksien haitat ovat suurempia ja kulut sen mukaiset.

Nyt kerskan ostamisen jälkeen ollaan suoranaisella mahtikäskyllä lopettamassa Säynätsalon ja Huhtasuon lääkäripalvelut ja siirtämässä ne keskustaan. Lautakunnan puheenjohtajan ilmoitus, että tässä ei ole mitään järkeä ja että näin säästetään ainoastaan 80000 euroa on häkellyttävä.

Kumpaa uskoa, kaupungin johtoa vai asiantuntijalautakuntaa? Näyttää pahasti siltä, että järki todellakin puuttuu, eikä nähdä metsää puilta. Tilanne on järjetön.

Onko kukaan laskenut esitettyjen muutosten yhteiskunnallisia vaikutuksia? Paljonko maksaa matka Säynätsalosta lääkäriin?

Seurannan mukaan keskimäärin jokainen käy kahdesti vuodessa lääkärin vastaanotolla. Päälle on lisättävä välttämättömät laboratorio- ja hoitajakäynnit.

Kela korvaa Keski-Suomessa sairaskyytejä taksilla ja omalla autolla noin 9,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Jos sama maksaja maksaisi lääkäripalvelujen järjestämisen lisäksi myös sairaskyydit, lopetettaisiinko Säynätsalosta ja Huhtasuolta lääkärin vastaanotot? Varmasti ei !

Huhtasuolla asuu Jyväskylän heikoimmin toimeentuleva väestö, jolle erityisesti pitäisi palveluja olla tarjolla.

Syrjäytymisvaaran ja ongelmien kasautumisen kannalta lähipalvelut olisivat ehdottoman tärkeitä. Lääkäripalvelut on todella syytä säilyttää lähellä. Ei toimeentulon, päihteiden tai masennusoireiden kanssa kamppaileva jaksa lähteä jonottamaan hoitoa saadakseen.

Uskon myös, että monellakaan heikoimassa asemassa olevalla ei ole yksinkertaisesti rahaa ajaa omalla autolla keskustaan lääkäriasemalle. Seuraukset tästä ovat kohtuuttomat ja arvaamattomat. Kuitenkin tämä keskittämispolitiikka ohjaa ihmisiä yksityisvastaanotoille, eli kaupunki luistaa perusvastuustaan tuottaa peruspalveluja asukkailleen.

Näyttää siltä, että Jyväskylässä köyhiä on kyykytettävä, jotta heistä tulisi nöyriä. Erityisesti kokoomuksen päättäjiltä pitää kysyä: Mikä ihmeen vimma teillä on kyykyttää heikompiosaisia? Mielestäni tässä heijastuu jo syrjinnän merkkejä vähempiosaisia kohtaan.

Tapani Mäki

eduskunta-avustaja (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.