Terveydenhoito on tärkein kunnan lähipalveluista

Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen arvosteli (Ksml 27.9.) Kristillisdemokraattien kuntapolitiikkaa. Kristillisdemokraattien kuntapolitiikka perustuu kuntademokratian vahvistamiselle. Kuntademokratia ei toteudu mallissa, jossa merkittävin osa kunnallisesta päätöksenteosta viedään äänestäjien suoran vaikutuskanavan ulottumattomiin ylikunnalliselle tasolle.

Keskustasta poiketen kristillisdemokraatit kannattavat paikallisen päätöksenteon edellytysten vahvistamista. Kuntalaisella täytyy olla suora mahdollisuus äänestyskäyttäytymisellään vaikuttaa tärkeimpien kuntapalveluiden järjestämiseen.

Pekkarinen tunnustaa kirjoituksessaan, että keskusta ei näe terveydenhuollon palveluita kunnan lähipalveluina, jotka kunnan tulisi järjestää itse. Kristillisdemokraatit puolestaan ovat samaa mieltä kuin kuntalaiset – kunnan lähipalveluista tärkeimmät ovat terveyteen liittyvät palvelut. Nämä palvelut me haluamme pitää mahdollisimman lähellä kuntalaista ja kunnan oman päätöksenteon piirissä.

Lähipalvelut tulee turvata lailla. Kuntalaiselle on tärkeää, että neuvola tai terveyskeskus on lähellä – kunnantalo voi sijaita etäämmälläkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.