Terveydenhuollon hoitopolku oli enemmän kuin lottovoitto!

Kaikki alkoi Palokan lastenneuvolassa syyskuussa 2013. Totesimme terveydenhoitajan kanssa ihanan, aurinkoisen poikani Laurin 3-vuotisterveystarkastuksessa, ettei kaikki ole kuten muilla hänen ikäisillään lapsilla.

Laurin vuorovaikutus- ja kommunikointitaidot sekä hänen toimintansa ja kiinnostuksen kohteidensa kapea-alaisuus mietityttivät. Hän sanoi vain muutaman sanan ja sosiaalisten aloitteiden tekeminen ei kiinnostanut.

Leikki- ja jäljittelytaidot tuntuivat puuttuvan. Kun toinen lapsi ajoi autolla, Lauri tutki auton yksityiskohtia ja pyöritti renkaita. Mieluisin lelu oli jokin narunpätkä, jota hän pyöritteli käsissään.

Myös päiväkodissa kiinnitettiin samoihin asioihin huomiota. Lastenneuvolan terveydenhoitaja aloitti aivan uskomattoman hoitopolun.

Jyväskylän kaupungin psykologi kävi tapaamassa poikaani päiväkodissa. Pidimme palavereita, joissa meitä vanhempia sekä päiväkodin henkilökuntaa kuultiin.

Psykologin lausunnon perusteella Lauri sai lähetteen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lastenneurologian päiväsairaalaan lisätutkimuksiin. Kahtena tutkimuspäivänä häntä arvioi erilaisin menetelmin moni ammatillinen työryhmä, johon kuuluivat mm. lääkäri, puhe- ja toimintaterapeutti, psykologi, erityislastentarhanopettaja sekä omahoitaja.

Tutkimusten, lausuntojen ja haastatteluiden perusteella diagnoosiksi asetettiin huhtikuussa 2014 F84.0, lapsuusiän autismi.

Tutkimusjakson jälkeen Laurin terveydentila tutkittiin perusteellisesti, jotta voitiin sulkea pois erilaisia fysiologisia sairauksia. Hän kävi aivosähkökäyrä- ja kuulontutkimuksessa sekä laboratoriokokeissa.

Lääkärinlausunto antoi mahdollisuuden hakea autismipedagogiikan mukaista kuntoutusta ja puhe- sekä toimintaterapia ovat alkaneet. Jyväskylän kaupungin kiertävän erityislastentarhanopettajan avulla Lauri pääsi vaihtamaan yksityisestä päiväkodista Jyväskylän kaupungin Haukkamäen päiväkotiin.

Laurilla on nyt paikka pienryhmässä ja paremmat mahdollisuudet saada tarvitsemaansa tukea. Todella hyvä päiväkoti jonka henkilökunta on herättänyt ammattitaidollaan ja erityisosaamisellaan syvää luottamusta.

Kun kaikki ei mene kuten Strömsössä, täällä Jyväskylässä ei jätetä lasta ja hänen perhettään yksin. On aivan uskomatonta, millainen koneisto pyörähtää käyntiin niin pienen miehen vuoksi.

Kaikkien eri tahojen yhteistyö on ollut saumatonta. Opastusta sekä tukea on annettu ja sitä on myös kannustettu pyytämään. Kaikki lukuisat terveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat osoittaneet erittäin vahvaa sitoutumista työhönsä.

He eivät ole tehneet vain työtään vaan ovat aidosti välittäneet. He ovat tehneet työtään kutsumuksesta pienen pojan elämää ja tulevaisuutta ajatellen.

Haluan lämpimästi, täydellä sydämellä kiittää äärettömän rakkaan ja kallisarvoisen lapseni sekä koko perheemme puolesta kaikkia teitä, uskomattoman ihania ihmisiä, jotka olette olleet aloittamassa kanssamme tätä polkua.

Polkua, jota olemme lähteneet kulkemaan positiivisin mielin pienin askelin Laurin tahdissa. Tiedän ja tunnen, että olen valittu, erityisen lapsen äidin elämän mittaiseen tehtävään.

Eeva Parkkinen

Laurin äiti

Jyväskylä, Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.