Terveydenhuollon rahat perintä- toimistojen kitaan

Kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet kohtalokkaan virheen siirtäessään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käyntimaksujen perinnän perintätoimistoille. Maksut lähtevät perintään ilman useampia muistutuksia. Kuntien kamreerit myhäilevät, kun perintätoimistot ovat onnistuneet maksujen kiskonnassa hyvin ja samalla tehneet yli 200 000 suomalaista maksuhäiriöiseksi. Perintätoimistot ovat tunnetusti täysin tunteettomia toimeksiannon saatuaan.

Perinnän tuoma maksuhäiriö johtaa vaikeuksiin asunnon saannissa, arjen hankinnoissa ja jopa työpaikan etsinnässä. Perintätoimisto ei ota huomioon sairauden aiheuttamaa tilapäistä tulojen laskua, kertakaikkista köyhyyttä tai perheen sosiaalista tilaa.

Hyvinvointiyhteiskunnan periaatteisiin ei mielestäni kuulu ihmisten hädän pahentaminen.

Terveyskeskusmaksu on noin 16 ja erikoissairaanhoidossa noin 32–100 euroa käynniltä. Monelle normaali- tai hyvätuloiselle se ei ole ongelma. Mutta meillä on 900 000 ihmistä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella ja 100 000 alle 750 euron kuukausituloilla. Heille maksu on erityisen merkittävä, monille vähimmillään 3–10 päivän ruoka.

Maksu ei ole edes tutkitusti merkittävä terveyspalvelujen kokonaisrahoituksessa. Sille tulee myös runsaasti lisähintaa etenkin perusterveydenhuollon palvelujen käytön vaikeutuessa.

Luonteeltaan ylpeä suomalainen häpeää maksamatonta ja perinnässä olevaa maksuaan, eikä hakeudu hevillä edes tarpeessa terveyskeskukseen – vaikka tutkitusti tiedämme, että varhainen puuttuminen olisi kokonaistaloudellisinta.

Lopulta kunnat maksavat suuren osan perintätoimistojen perimistä maksuista (myös perintäkuluista) asukkailleen toimeentulotukena. Kuntalaisen rahoista yhä suurempi osa menee näin ”terveydenhuollon” maksuihin – todellisuudessa merkittäviltä osin perintätoimistojen Molokin kitaan. Terveydenhuollon maksujen perintä tulisi palauttaa kunnille ja kuntayhtymille, jotta ne voisivat käyttää kohtuullisuusperiaatetta. Köyhiltä maksun voisi poistaa.

Mauno Vanhala

perusturvalautakunnan pj.

kansanedustajaehdokas (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

Lyhyet

DI-koulutus tuo mahdollisuuksia

Vierailijakolumni: Matkailua kesä-Suomessa

Lyhyet

Jyväskylän sote-asioihin järkeviä päätöksiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.