Terveyskeskukset myyntiin

Professori Mauno Vanhala esitti, että terveydenhuoltokoneisto voisi toimia voittoa tavoittelemattomana osuuskuntana (Ksml 5.2.)

Ehdotuksessa yhdistettäisiin perus- ja erikoissairaanhoito. Pidän kannatettavana että kaikkia julkisia palveluita uskalletaan katsella uusilla tavoilla. Kun ratkaisuja etsitään poikkeamalla vanhasta kaavasta, saatetaan löytää kuntapalveluiden ”luistelutyyli”, joka tuottaa kuntalaisille sivakampia palveluja. Erityisen kannatettavana pidän Vanhalan ehdotuksessa ajatuksia, joiden mukaan sekä potilasta että työntekijöitä kannustettaisiin taloudellisesti hyviin hoitotuloksiin.

Yksi kohta esityksessä on syytä palauttaa uudelleen pohdintaan. Vanhala ehdottaa, että osuuskunnan omistaisi henkilöstö.

Henkilökunnan omistama osuuskunta ei voisi toimia ”julkisena palvelun tuottajana”, vaan yksityinen omistus tarkoittaisi palvelun avaamista täydelle kilpailulle. Perusteita tälle väitteelleni voi etsiä esim. EY-tuomioistuimen ratkaisusta Stadt Halle C-26/03, jonka päätöslauselmassa tuomioistuin toteaa yksityisen omistuksen aina merkitsevän kilpailuttamisvelvollisuutta. Tämä omistusongelma ei kuitenkaan ole keskeinen, sillä onnistumisista voidaan palkita myös ”ei omistavia” työntekijöitä.

Kuntalaisten kannalta lienee keskeisintä, että palvelut ovat a) tavoitettavissa (ei niinkään jonotettavissa), b) laadukkaita ja c) taloudellisesti toteutettu. Näihin tavoitteisiin päästään luopumalla terveysasemakeskeisyydestä, sillä käytännössä näyttää käyvän niin, että palveluverkot voivat rakentua vain rakennettuihin terveysasemapaikkoihin ja keskussairaaloihin.

Ehdotan, että perusterveydenhuollon vastaanottotilat sijoitetaan kauppakeskuksiin/kaupallisten palveluiden lähettyville, joista vuokrataan kysynnän mukaista tarvetta vastaavat tilat. Henkilöstö olisi riittävän ison organisaation palveluksessa, jolloin lääkäreitä ja hoitajia voidaan ohjata niihin paikkoihin, joissa kuntalaiset käyvät. Näin toimien palveluita voitaisiin tuottaa useammassa paikassa (eli lähempänä), palvelut olisivat tavoitettavissa.

Kysyntäohjaus toisi mukanaan tervettä kilpailua, joka johtaisi laadun kasvamiseen. Myös taloudellisuustavoite voitaisiin saavuttaa keveämmillä rakenteilla. Erikoissairaanhoidonpalvelut lienevät niitä, jotka on syytä keskittää sitä varten rakennettuihin tiloihin.

Esa Mutanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.