Terveyskeskus- maksujen nostot eivät ole järkeviä

Keskisuomalainen uutisoi 3.12., että Jyte ja Seututerveyskeskus ovat nostamassa terveydenhuollon asiakasmaksuja 30 %. Maksut olisivat nousemassa siis tappiin.

Valtiovallan päätös sallisi terveyskeskusten maksujen korotukset, mutta se ei ole pakko, vaan kunnat voivat päättää asiasta itse. Syytä on kysyä mikä on järkevää ja mikä ei.

Jyväskylän kaupungin budjetissa vuodelle 2016 hyväksyttiin perusturvan rahoitus ja se oli varsin realistinen. Mielestäni tyytyväisyyteen siltä osin on aihetta. Tämä on nostanut kuntalaisten keskuudessa käsityksen, että terveysasiat ovat näin nyt hoidossa, eikä korotuksiin olisi aihetta.

Jyväskylässä on huomattava työttömien ja toimeentulotukien varassa elävä kansanryhmä, joille julkinen terveydenhoito, sen saanti ja hinta ovat ensisijaisen tärkeitä. Monille se on ainoa vaihtoehto.

Nykyinen yleinen taloustilanne huomioiden liian suuriin hinnankorotuksiin ei tule mennä. Ne voivat olla monille täysin kohtuuttomat.

Järkevää taloudenhoitoa ei olisi myöskään se, että rahaa siirretään kaupungin taskusta toiseen kaupungin taskuun. Eli sosiaalitoimi korvaisi loppukädessä nämä korotukset, eikä toivottavia säästöjä tulisi. Pitemmällä aikavälillä kyseiset korotukset voivat osua omaan nilkkaan ja koitua kaupungille jopa kalliimmiksi eri terveysongelmien lisääntyessä. Monille pienituloisille maksuista aiheutuu mittavaa vaikeutta ja laskuja ajautuu perintään.

Parempi olisi nyt tässä tilanteessa, että mitään korotuksia ei tehtäisi. Nyt tulee taloutta seurata ja tarkistella avoimin silmin, mihin suuntaan koko sote kehittyy.

Tapani Mäki

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

Kukaan ei valvo Kelaa

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.