Terveyspolitiikka elvytettävä

Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on näihin päiviin asti ollut malliesimerkki edullisesti tuotetusta vaikuttavuudesta. Yhteiskuntailmasto on viilentynyt ja muutoksen tuulet

ovat nyt tuomassa lunta tupaan.

Kvartaalitalouteen liittyvä tunnuslukujen seuranta on tuonut kuntiin niukkuusjohtamisen, joka uhkaa heikentää kuntalaisten hyvinvointipalveluja. Jo ontuen toimivan omalääkärijärjestelmän peijaisia pohjustetaan kuntapäättäjien hiljaisella tuella.

Keskittyvät liikeyritykset valtaavat kunnallisiakin terveysmarkkinoita (vielä sukupolvi sitten tällainen sana olisi kuulostanut absurdilta).

Aktiivisen terveyspolitiikan sijasta kunnat joutuvat pakkoraossa tekemään ostoratkaisuja. Huolestuttavaa on muutoksen tapahtuminen vähittäisin liukumin ilman laajaa yhteiskunnallista keskustelua, ikäänkuin politiikan uskottavuutta taivastelevat päättäjät eivät enää itsekään uskoisi vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Terveydenhuoltojärjestelmän vaikuttavuus määräytyy yksittäisissä hoitotilanteissa. Hoitosuhteitten jatkuvuus on maailmallakin laajoissa aineistoissa osoitettu tulokselliseksi. Tiedetään myös, että epätasa-arvo terveyspalveluissa tulee kokonaisuutena todella kalliiksi.

Näitä tosiasioita ei pidä millään ideologisella verukkeella sivuuttaa terveystaloutta johdettaessa.

Viranhaltijat joutuvat huolehtimaan ensisijaisesti omasta "tontistaan", politiikan vastuulle jää kokonaisnäkemyksen luominen.

Omalääkärijärjestelmä on hyvä esimerkki siitä, mihin lyhytnäköinen niukkuusohjaus on johtamassa. Tiedon ja teknologian erikoistumiskehitys lisää toimivan omalääkärijärjestelmän tarvetta. Se on samalla sekä terveydenhuoltojärjestelmän selkäranka että Akilleen kantapää.

Jos työn luonne nähdään ensisijaisesti kulueränä, ei ole syytä ihmetellä parhaan työvoiman turhautumista ja hakeutumista samoista resursseista kilpaileviin kaupallisiin ketjuihin, joissa organisaation menestyksestä ja henkilöstön arvostuksesta on ymmärretty huolehtia.

Potilaittensa tavoin yksittäiset terveydenhuollon työntekijät ja työryhmät tarvitsevat arvostusta, vaikutusmahdollisuuksia työhönsä, kuulluksi tulemista sekä työn mielekkyyden ja tavoitteellisuuden kokemusta.

KARI JOKINEN psykiatri kunnallisvaaliehdokas (vas.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Ihminen kaipaa kontakteja muiden kanssa

Älä unohda vanhusta!

Huviajelun kieltävä laki on turha

Ikäihmisten täytyy pysyä kotona

GPS-siru kalliisiin polkupyöriin

Lyhyet

Joutuvatko pienituloiset koronakriisin maksajiksi?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.