Terveystarkastuksista luovuttu omaishoidossa

Varapäätoimittaja Inkeri Pasanen kirjoitti Nimellä-kolumnissaan 6.7. 2016 ansiokkaasti aiheesta ”Mistä paras apu omaishoitajalle?” Omaishoidossa hoidettavilla on monenlaisia tarpeita samoin hoitajina on nuoria ja voimakkaita sekä vanhoja ja itsekin heikkoja. Kuulun näihin jälkimmäisiin.

Haluan lisätä parhaaseen apuun kuuluvaksi hoitajien ja hoidettavien terveystarkastukset sekä lääkäriltä ja terveydenhoitajalta saatavan avun.

Minun ja monivammaisen iäkkään puolisoni kohdalla tällainen apu hoitui vielä kaksi vuotta sitten Kyllön terveyskeskuksessa. Meillä oli aina mahdollisuus päästä omalääkärin vastaanotolle (tietysti odotusajalla), kun tarvitsimme lääkärin apua. Samoin saatoimme sopia noin puolentoista vuoden välein terveystarkastuksen, jonne menin yhdessä puolisoni kanssa.

Omalääkäriä ei meillä enää ole eikä säännöllisiä terveystarkastuksia. Niinpä lähes joka kerran kun turvaudumme tk-lääkäriin, hän joutuu tutkimaan terveystietomme pitkistä sairaskertomuksistamme tai kyselemään meiltä.

Eikä meillä ole enää omaa terveydenhoitajaakaan. Kun viime talvena jouduin pyytämään sairaanhoitajaa kotiin katsomaan vaimoni tilannetta, Kyllöstä en saanut apua, vaan jouduin pyytämään yksityisen sairaanhoitajan kotikäynnille.

Yleisesti ottaen Jyväskylä on hoitanut mielestäni omaishoitajien ja hoidettavien asiat hyvin, mutta edellä kertomani puutteet ovat tuottaneet niin paljon harmia, että tuon ne nyt esille.

Martti Mononen

omaishoitaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.