Terveyttä edistettävä kannustinkeinoin

Torstain 5.11. Keskisuomalaisessa oli tärkeä artikkeli, "Lisäpalkalla saataisiin sohvaperunatkin liikkeelle". Itse jätin vastaavasta asiasta kirjallisen kysymyksen kesäkuussa. Esitin ylimääräistä vapaapäivää itsestään huoltaa pitäville tai heille alennusta eläkemaksuihin. Samahan se millä tavalla työntekijöitä kannustetaan liikkumaan ja elämään terveellisesti, kunhan se tehoaa. Terveydenhuollon menot jatkavat kasvuaan.

Viime vuonna Kelan sairauspäivärahoja maksettiin lähes 772 miljoonaa euroa. Maksettujen sairauspäivärahojen määrä on noussut viimeisten 10 vuoden aikana 370 miljoonaa euroa. Loppua nousulle ei ole näköpiirissä. Poissaolot aiheuttavat tuottavuuden laskua ja paineita toisille työntekijöille. Elämäntapasairaudet aiheuttavat suuria kustannuksia yhteiskunnalle. Muun muassa vuonna 2007 Stakesin tutkimusprofessori arvioi ylipainon aiheuttamien kulujen olevan yli 260 miljoonaa euroa. Yhtä tärkeää tai oikeastaan tärkeämpääkin kuin pidentää työuria molemmista päistä on pidentää niitä keskeltä.

Tähän asti näkökulma on usein ollut se, miten itse aiheutettujen sairauksien aiheuttajaa pitäisi rangaista tai pitäisikö häntä ollenkaan hoitaa yhteiskunnan varoin. Asiaa voisi miettiä toisinkin päin. Esimerkiksi eläkemaksuprosenttiin voisi antaa alennuksen, jos työntekijä huolehtii omasta terveydestään. Työntekijälle voisi antaa ylimääräisen vuosilomapäivän tai muuta bonusta vapaana, jos ei ole sairastanut yhtään päivää kuluneen vuoden aikana. Tällaisten houkuttimien kokeilu olisi halpaa käytännössä. Jos nämä keinot osoittautuisivat kannattaviksi, niitä voitaisiin levittää koko maahan.

Valitettavasti kuitenkin peruspalveluministeri Risikko pelkäsi työntekijöiden tasapuolisuuden kärsivän, jos ehdotukseni toteutuisi. Haluan asiaa selvitettävän perin pohjin niin, että yhteiskunnan hyväksynnällä ja kolmikannassa sovituilla pelisäännöillä voidaan kannustaa yrityksiä tai julkishallinnon työyhteisöjä palkitsemaan kunnostaan huolehtivia työntekijöitä.

ANNE KALMARI kansanedustaja (kesk.) Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.