Tiekuntien veromenetykset korvattava

Tiekunnat vastaavat monien yksityisteiden yllä- ja kunnossapidosta. On yleistä, että tiekunnat pyörivät talkoovoimin ja -rahoin. Tästä huolimatta moni yksityistie on kaikkien käytössä esimerkiksi läpikulkutienä.

Tiekunnat joutuvat kuitenkin maksamaan teiden rakentamiseen ja ylläpitoon tehtävistä hankinnoista täyttä arvonlisäveroa. Valtio siis säästää talkoolaisten tekemällä työllä, mutta verottaa heitä samaan aikaan rankasti. Yleisessä käytössä olevat yksityistiet ovat väliinputoajia, eikä tämä ole oikein. Yksityisteiden alv-kohtelu ei ole millään mittarilla reilua. Arvonlisäverotappiot pitäisi kompensoida yksityisteiden omistajille.

Verotuksen yksinkertaisuutta korostavan periaatteen kannalta olisi ongelmallista, jos verotukseen tehdään poikkeuksia. Kaikkein yksinkertaisinta ja tarkoituksenmukaisinta olisi tukea yksityisteiden ylläpidosta vastaavia tiekuntia nostamalla tukitaso riittävälle tasolle verotappioiden paikkaamiseksi.

Nykyisessä taloustilanteessa on vaikea löytää valtion budjetista ylimääräistä rahaa. Tiekuntien verotappioiden kompensoimiseksi onkin realistista pohtia osittaista hyvittämistä. Tämä parantaisi yleisessä käytössä olevien yksityisteiden asemaa, eikä toisaalta rasittaisi liikaa julkista taloutta. Meillä ei ole vara menettää tiekuntien tekemää arvokasta työtä yksityisteiden ylläpitämisessä.

Joonas Könttä

erityisavustaja, YTM

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.