Tien hoidossa vielä kehittämistä

Kaikki, jotka asuvat jonkin syrjäisen tien varrella, tarkoitan päällystämättömiä sorateitä, ovat etenkin sateisina kesinä tuskailleet tien kuoppaisuutta. Tavallisin hoito on lanaus, joko hinattavalla tai oikein höylällä.

Itsekin asun ja olen asunut kymmeniä vuosia tavallaan aitiopaikalla tällaisen tien varrella. Ihmettelyni aihe on se, että kuopat ilmestyvät aina tarkalleen samaan paikkaan, liki sentilleen. Miksiköhän?

Syy on nimenomaan lanaus. Kyseinen menettely kuorii pehmeintä pintaa mukaansa ja pudottaa sen syvänteisiin ja kuoppiin. Lanauksen jäljeltä tien pinta on yleensä kova, mutta täyttyneet kuopat jäävät pehmeiksi, ja ensimmäinen pyörän painama pursottaa siihen pienen kuopan. Kuoppaan kertyvä vesi liettyy, ja seuraava yliajo työntää tätä "pehmytkudosta" jo ihan muualle.

Millä moinen "turha työ" voitaisiin estää? Ottakoon, jos tahtoo, joku konevalmistaja mietintään vaikkapa piikkisen rouhintajyrän, jolla tien pintakerroksen voisi höylän edestä rouhia määräsyvyyteen. Uskoisin, että esim. oikean tiekarhun yhteyteen tällainen, kaatopaikoiltakin tuttu, piikkijyrä soveltuisi mitä parhaimmin. Idea on tälläkin kertaa ilmainen.

RAIMO MUTANEN soratieidealisti Jyväskylän maalaiskunta, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.