Tiesikö hallitus, mitä se turpeesta päätti?

Ymmärsikö hallitus mitä teki alentaessaan turpeen verotusta? Päätös ei perustu ainakaan ympäristöpäästöjen määrään, mikä alunperin oli tarkoitus.

Rohkenen epäillä, että valtaosa kansanedustajista perustaa kantansa siihen informaatioon, jota alan etujärjestö ja Vapo Oy on heille jakanut. Asennoituminen olisi taatusti toinen, jos olisi vaivauduttu omin silmin toteamaan turvesuon ympäristöongelmat alapuolisille vesistöille. Totuus on jotain muuta kuin miltä se näytöksissä saadaan näyttämään. Kuinkahan moni edustaja on edes turvesuolla koskaan käynyt?

Turvetuottajien esittelyt soilla eivät anna oikeaa kuvaa syntyvistä ympäristöongelmista, sillä osa tuotantoalueen vesistä ohjataan ilman käsittelyä suoraan alapuolisiin vesistöihin ja täysin tietoisesti. Samoin kovien sateiden aikana ylivuodot ovat tavanomaisia, ja kun vasta jälkikäteen käydään tilanteeseen tutustumassa ja kun sateet ovat päättyneet, voidaan väittää kaiken olevan kunnossa.

Niinikään kehuskellaan uusilla jatkuvatoimisilla mittauslaitteilla. Ne eivät mittaa hienojakoisinta humusta, joka limoittaa rannat ja verkot, värjää vedet ja tekee ne uimakelvottomiksi. Toimitaan täysin päinvastoin kuin brändityöryhmä mietinnössään esitti: tavoite on saattaa kaikki vesistömme juomakelpoisiksi.

On perin outoa, että moinen toiminta ei täytä ympäristörikoksen tunnusmerkkejä, kun vähäisempikin ympäristön pilaaminen sellaiseksi herkästi tuomitaan. Jälkipolvet tuon tuomion antavat jos raskaan velkataakan takia jaksavat. Tuho on häpeäksi tälle sukupolvelle ja sen päättäjille.

Iiro Viinanen

ministeri

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.