Tiet kuntoon – liikenne sujuvaksi

Tiestö Keski-Suomessa on saanut jo rapautua riittävän kauan. On suoranaista hölmöyttä jättää tulevallakin hallituskaudella tekemättä tarvittavat tiestön korjaukset ja lisätä nyt jo suurta korjausvelkaa. Investointeihin otettavan velan korot ovat nyt alhaalla ja sama on nyt tilanne tiepäällysteisiin ja päällystekoneisiin tarvittavan öljyn hinnassa.

Paljon autolla liikkuvat Keski-Suomen Myynnin ja Markkinoinnin Ammattilaiset ry tarjoaa viisi vinkkiä fiksuun tulevaan hallitusohjelmaan.

Ensinnäkin tierahoitus on nostettava riittävälle tasolle ja liikenneinfrastruktuurin hoidon ja kehittämisen suunnitelmallisuutta on parannettava luomalla uusia toimintamalleja, esimerkiksi tieliikenteen verojen osittainen korvamerkitseminen tienpitoon palautettavaksi.

Tästä seuraa se, että kun tiestö pidetään kunnossa, turvataan myös kohtuulliset tieliikenteen matka-ajat eri puolille Suomea. Valtiovallalla on nyt jo suunnitelmia yleisten kattonopeuksien laskemisesta tiestön huonon kunnon vuoksi. Nopeusrajoitusten yleistä tasoa ei tule alentaa.

Kolmanneksi: Tieliikenteen rangaistusjärjestelmän uudistaminen jäi aikanaan kesken. Mielestämme pitäisi säätää toimiva ja kohtuullinen pistejärjestelmä tieliikenteen rangaistuksiin. Mallia ulkomailta, jos tarpeen. Liikennesakot eivät saa olla valtion tulonhankinta-automaatti.

Neljäs asia: Autoveron voisi poistaa tai sitä voisi ainakin huojentaa. Näin autokanta nuorentuisi turvallisemmaksi ja vähäpäästöisemmäksi ja samalla lähestyisimme asiassa muuta Länsi-Eurooppaa. Autokauppa piristyisi ja työllistäisi. Veroihinkin rahaa riittäisi, kun autoveroa korvattaisiin kohtuullisessa määrin käyttöön liittyviä veroja kiristämällä.

Työn verotusta sen sijaan ei tule kiristää vähääkään, tämä on viides vinkkimme. Niinpä kilometrikorvauksiin liittyvä kustannustenkorvausjärjestelmä ja autoedun verotus tulee säilyttää nykyisellään. Jälkimmäistä voisi osin huojentaakin.

Kilometrikorvausten leikkaaminen olisi käytännössä uusi työntekoon kohdistuva vero. Ei liene järkevää verottaa niitä kustannusten korvauksia, jotka maksetaan työntekopaikalle siirtymisestä tai muutenkaan kiristää työhön liittyvää verotusta, kun kotimaista kysyntää tarvittaisiin näinä aikoina lisää.

Seppo Mäkiranta

pj., Keski-Suomen Myynnin ja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.