Tietoa pienestä pitäen

Mielenterveys ja psyykkinen sairaus ovat asioita, joista ei ääneen puhuta. Koulu, koti ja eri-ikäisille suunnattujen pikaneuvoloiden pyörittäjien aika ja taidot eivät riitä rakentavaan keskusteluun psyykkisistä sairauksista.

Kun tapahtuu jotakin pahaa, toimittaja lisää kaaosta kertomalla, että pääministerin mielestä on kyse terrorismista ja rikollisuudesta. Silloin hämärtyy sekin vähä minkä töistä palaava äiti tai isä ehkä ehti jo ymmärtää.

Kaikki puhuvat varhaisesta puuttumisesta, mutta jos joudumme puuttumaan, olemme jo myöhässä. Varhainen puuttuminen tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että puututaan asioihin, kun jo on syntynyt vaikeuksia tai korjaamattomia ongelmia.

Mielenterveydestä pitäisi olla elämän alusta saakka sellaista tietoa, jonka ihminen pystyy omaksumaan samalla tavalla kuin tietoa vitamiineista, lämpimästä pukeutumisesta ja käsien pesun tärkeydestä. Mielenterveys on laajennettava käsittämään koko elämä. Sitä ei pidä tunkea suljettujen ovien taakse piiloon terapiaistuntoihin.

Se on tuotava sen sijaan lapsen ja nuoren arkeen, siihen todellisuuteen, jossa kasvava ihminen viettää elämäänsä kotona ja koulussa.

Päättäjien tehtävä on arvioida mitä on tapahtunut. Viestin sanoma on ollut selkeä: yhteiskunnasta puuttuu jotakin ja sen pitää havahtua. Vaarana on, että havahtuminen suorastaan estetään syyllistämällä yksi tekijä: media tai netti. Näin menemme yhä enemmän hakoteille.

Pikapuheiden ja nopean maton alle lakaisun sijaan pitää uskaltaa tarkastella tapahtunutta suoraan ja tarkistaa suunta.

Mitä ovat todella ne asiat, jotka vaikuttavat nuorten ja lasten elämään täysin eri tavalla kuin koskaan aiemmin?

Äänekoskella ja muualla Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on aloitettu aikuisten psykiatrinen kotikuntoutus. Milloin aloitetaan lasten kotikuntoutus? Aikuisille tarjottu on hyvä alku, muttei läheskään riittävä enää tässä tilanteessa, jossa hoidetaan jo pitkään kehittyneitä sairauden kroonisia oireita.

LEENA RAITANEN Mielenterveyden keskusliitto, varapuheenjohtaja Valtakunnallinen vammaisneuvosto, jäsen Äänekosken kaupungin vammaisneuvosto, puheenjohtaja kuntavaaliehdokas (sd.) Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.