Tikkakosken hyvin toimiva lukio on säilytettävä

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän teettämä lukioverkkoselvitys lähtee liikkeelle siitä ajatuksesta, että Tikkakosken lukion toiminnot siirrettäisiin keskustaan, osaksi muodostettavia suurlukioita. Lakkauttamisen välttämiseksi on esitetty, että Tikkakosken lukion tulisi päästä nykyisestä miinusmerkkisestä tuloksesta nollatulokseen. Tämä saavutettaisiin sillä, että lukion oppilasmäärä nousisi vuoteen 2015 mennessä 180:een.

Tikkakosken lukion oppilasmäärä on ollut noin 120 johtuen siitä, että vuosittain ollut uusia opiskelupaikkoja jaossa vain 40. Vasta kevään 2011 haussa nostettiin aloituspaikkojen määrä 50:een. Vaadittu 180 oppilaan kokonaismäärä edellyttäisi 60 aloituspaikkaa joka syksy.

Lukioverkkoselvityksessä kiinnitetään suuri huomio tila- ja investointikustannuksiin, ja perustellaan suurlukioiden välttämättömyyttä puhtaasti talousluvuin. Lukuja pitäisi kuitenkin katsoa pidemmällä tähtäimellä: opiskelumotivaatioon ja -menestykseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin tilat ja kurssitarjotin.

Yhteishenki ja yhteisöllisyys rakentuvat pienessä yksikössä helpommin, opettajat tuntevat oppilaat paremmin – kuten esimerkiksi sen opiskelijan, jonka vahvuudet ovat vasta kypsymässä, tai sen, joka on vaarassa pudota kelkasta. Tähän kiinnittää huomiota Tikkakosken lukion abiturientti Joonas Liukkonen, jonka aloittama adressi Tikkakosken lukion puolesta on kerännyt jo yli tuhat allekirjoitusta! (http://www.adressit.com/lukiota ei saa vieda pois tikkakoskelta). Sitä paitsi: Tikkakosken lukiolla on hyväkuntoiset tilat, jotka eivät toistaiseksi saneerausta kaipaa.

Haluamme kannustaa tikkakoskelaisia nuoria valitsemaan lähilukion, sekä muitakin tutustumaan Tikkakosken tarjontaan. Pienen ja turvallisen kouluympäristön lisäksi Tikkakoskella on tarjota mahtavat puitteet monenlaiselle harrastustoiminnalle esimerkiksi liikunnan osalta: jäähalli, uimahalli kuntosaleineen, monipuoliset lenkkeily- ja hiihtomaastot sekä vahvat paikalliset urheilu- ja liikuntaseurat.

Suurlukio sopii varmasti monille opiskelijoille hyvin, mutta myös pienillä lukioilla on omat etunsa. Mielestämme nuoret ansaitsevat erilaisia vaihtoehtoja.

ikkakosken lukiolle on syytä antaa mahdollisuus osoittaa kiinnostavuutensa niin lähialueen nuorille, kuin erityisesti ilmailulinjaa koskien myös valtakunnallisesti. Tämä edellyttää sitä, että Tikkakosken lukio saa 60 aloituspaikkaa vuosittain, sekä työrauhan, jotta nuoret uskaltavat hakeutua lukion opiskelijoiksi ilman pelkoa lakkauttamisesta.

Katri Kivipää

puheenjohtaja

MLL Tikkakosken yhdistys

Jari Palonen

puheenjohtaja

Kehittyvä Tikkakoski ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.