Tilan tarve on todellinen

Aprillipäivänä Jyväskylässä sekalainen porukka nuoria valtasi tyhjänä seisseen Polaari-rakennuksen kampuksella. Autonomiseksi tiedekunnaksi valtauksen nimennyt joukko vaati vapaata tilaa omaan käyttöön. Vaatimus oli niin rankka, että seuraavana päivänä poliisit tyhjensivät talon. Jälkipyykissä näytti pahasti siltä, että valtauksen taustalla olevat motiivit peittyvät päivittelyyn homeesta, töhryistä, ilkivallasta, huumeista ja ties mistä.

Asia on kuitenkin niin, että talonvaltaus osoitti nuorten todellisen tarpeen epäkaupalliselle ja yhteiselle tilalle. Tämän kertoo jo se tosiasia, että nyt teinit joutuvat viettämään vapaa-aikaansa kauppakeskus Forumin sisäkäytävällä ja monet ainejärjestöt kokoustamaan baareissa ja kahviloissa. Siis kaupallisessa tilassa, jossa he ovat asiakkaita ja kuluttajia. Nyt olisi siis sellaisen tilan tarve, jossa olisi mahdollisuus nuorten yhteiselle ja omaehtoiselle toiminnalle.

Se että valtausta kauhistellaan ja valtaajille vaaditaan kovempia rangaistuksia, ei lopeta valtaajien toimintaa sillä tilan tarve on todellinen. Tämän osoittaa jo Helsingissä pitkään jatkunut valtaustoiminta. Tämän lisäksi Euroopan isoissa ja pienissä kaupungeissa on jo pitkään ollut omat vallatut talonsa. Kauhistelu ja valtaajien lokaaminen ei siis auta, vaan asialle on tehtävä jotain.

Miten olisi tilan tarjoaminen nuorille?

MATIAS HUTTUNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.