Todellisia hyötyjä raskaan hallinnon ulkoistamisella?

Apulaiskaupunginjohtaja Utriainen haikaili kunnallisten palvelujen yksityistämisen perään (Ksml 16.2.). Seuraavan päivän lehti kertoi Jämsän ulkoistaneen sote-palvelunsa yksityiselle tuottajalle.

Sairastuminen ja vammautuminen aiheuttavat kustannuksia, mutta sivistyneissä yhteiskunnissa on ollut tapana hoitaa sairastuneet ja vammautuneet sekä huolehtia heistä, jotka eivät siihen itse kykene. Terveydenhuollon suurena ongelmana on se, että varsinkin kuntapäättäjät näkevät tämän pelkkänä menoeränä.

Kunnallisen organisaation taakkana on hyvin jäykkä ja poliittinen hallinto, joka ei kykene tekemään päätöksiä toiminnan todellisesta tehostamisesta. Yksityinen toimija taas näkee terveydenhuollossa hyvän bisnesmahdollisuuden.

Jos kunta hoitaa terveydenhuoltonsa itse, kustannukset koostuvat välittömistä kustannuksista, kun taas yksityisen toimijan on tuotettava osakkeenomistajilleen voittoa. Yksityisellä toimijalla on kevyt ja dynaaminen hallinto, joka on nopea ratkaisuissaan. Yksityisen puolen päämäärä on mahdollisimman kustannustehokas toiminta.

Kuntapäättäjät ovat nähneet terveydenhuollon käytännön puolen yksityistämisen helppona tehostamisratkaisuna. Sama ja selkeästi edullisempi tulos voitaisiin saada omaa organisaatiota kehittämällä. Tehoton ja poliittisesti toimiva hallinto on selkeä tehostamisen ja säästöjen kohde. On tehtävä perusteellinen hallinnon uudistaminen ja keventäminen. Se vaatii rohkeita päätöksiä tulevaisuutta ja kuntalaisten parasta ajattelevilta päättäjiltä.

Uudenlaisesta ratkaisusta on ennakkotapaus. Suurehkossa lontoolaisessa sydänsairaalassa toteutettiin hallinnon ulkoistus. Tulosket ovat lupaavia. Samanlainen hallinnon ulkoistus riippumattomille ammattilaisille voisi meilläkin olla kokeilemisen arvoista – poistettaisiin monta ongelmaa yhdellä kertaa. Terveydenhuolto säilyisi kunnallisena, mutta päästäisiin eroon poliittisista nahkapäätöksistä ja pystyttäisiin keskittymään oleelliseen: potilaan hoitoon ja sen tehostamiseen ilman turhaa byrokratiaa.

Heikki Nurmi

erikoislääkäri

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Joensuun hienosti toimiva keskusta lyö Jyväskylän 10–0

Lyhyet

Suomen pitää olla terveesti itsekäs

Koettelemuksien kevät, synkkien kokemusten kesä

Elävissä kuvissa on muisti

Laajakaistalakia on todella taivuteltu

Mielipide: Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet: Minun mieltäni pahoittaa moni asia, puhe ja mielipide Suomessa. Ne pitää kieltää kaikki.

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.