Todistamisen taakka on kriitikolla

Mikko Tuuliranta (Ksml 7.9.) hyökkää varsin ärhäkästi evoluutioteoriaa ja sen tieteellisenä teoriana opettamista vastaan. Tuulirannan mielestä evoluutiota ei voi tapahtua muutoin, kuin elinkelvottomien yksilöiden karsiutumisena ja sattumanvaraisina hyödyttöminä mutaationa. Selviytymisen kannalta hyödyllisten mutaatioiden olemassaolon hän kiistää täysin.

Läpi tekstinsä Tuuliranta korostaa, että tiede ei edisty ilman vallalla olevien teorioiden kritisointia. Tämä on täysin totta, mutta kritisoijan olisi hyvä muistaa myös todistamisen vastuu: jos minä esimerkiksi väittäisin suhteellisuusteorian olevan paikkansapitämätöntä haihattelua ja haluaisin tiedeyhteisön ottavan väitteeni vakavasti, olisi minulla tällöin vastuu esittää väitteeni tueksi uskottavaa ja kritiikin kestävää tieteellistä tietoa.

Evoluutiota kiistäessä todistamisen vastuu tuntuu valitettavan usein unohtuvan, ja Tuuliranta onnistuukin suorastaan hämmästyttävällä tavalla välttelemään tuota velvollisuuttaan.

Suurin osa Tuulirannan argumenteista on kovin ympäripyöreitä, esimerkiksi ”teoriassa näin on, mutta käytännössä ei” tai ”populaatiogenetiikka myös selvästi todistaa”. Tälläiset väitteet saattaisivat kelvata vielä peruskoulun leikkimielisissä väittelyissä, mutta tieteen maailmassa ne ovat yhtä tyhjän kanssa.

Yksi tekstin pääväitteistä, jonka mukaan jokainen mutaatio on geenin eteenpäin siirtymisen kannalta pelkästään neutraali tai haitallinen on hyvin kummallinen. Eikö esimerkiksi bakteerin antibioottiresistenssin aiheuttava mutaatio ole bakteerin selviytymisen kannalta äärimmäisen hyödyllinen?

Evoluutioteorian kaltaisen moneen kertaan paikkansapitäväksi osoitetun teorian kritisointiin tarvittaisiin painavaa tieteellistä tutkimustietoa. Yhteenkään oikeaan tutkimukseen Tuuliranta ei viittaa, ja ainoa edes jollain tasolla tieteen kannalta vakavasti otettava väite on viittaus Haldanen dilemmaan.

Haldanen dilemmakaan ei tosin ole empiirinen tutkimus. Kyseessä on matemaattinen malli, joka kertoo, että tietyissä olosuhteissa uudet selviytymisen kannalta edulliset geenit vakiintuvat populaatioihin oletettua hitaammin.

Haldanen mallissa on myös todettu useita ongelmia, eikä se esimerkiksi kuvaa lainkaan sellaisia tilanteita, joissa valintapaineita aiheuttavat ravinnonpuutte tai loiseläimet. Myös seksuaalivalinnan mahdollisuus ja useat muut ”poikkeustapaukset” on mallissa sivuutettu.

Evoluutio ei ole millään tavalla biologeille pyhä tai tiedeyhteisön kritiikin ulkopuolella. Kyseessä on vain moneen kertaan paikkansapitäväksi osoitettu tieteellinen teoria. Siksi biologit ovat varmasti usein turhautuneita saadessaan toistuvasti kreationisteiltä nalkutusta siitä, miten he eivät osaa ottaa kritiikkiä vastaan.

Kyllä minäkin kemian opiskelijana turhautuisin jos joutuisin tuon tuostakin puolustamaan atomin olemassaoloa asiaa tuntemattomien liki vihamielisiltä syytöksiltä.

Evoluutiota epäilevälle oikea lähestymistapa olisi perehtyä monipuolisesti biologiaan, esimerkiksi asiallisella keskustelulla alaa paremmin tuntevan kanssa, tai biologiaa käsitteleviin teoksiin tutustumalla ilman, että suodattaa kirjahyllystään kaikki omien ennakkoluulojen kanssa ristiriidassa olevat opukset.

Vielä lopuksi Tuulirannan ideasta opettaa evoluutioteoriaa kriittisemmin. Mielestäni kirjoitus nimenomaan osoittaa, että entistä vankemmalle evoluution opettamiselle on tarvetta, ettei näin pahoja väärinkäsityksiä aiheesta pääsisi syntymään. Painovoimateoriaa tai algebraa ei opeteta ”kriittisesti”, miksi siis evoluutioteoriaa pitäisi?

Onni Kärkkäinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Eroon meluisista vesiskoottereista

Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.