Toimimme Soklin luonnon puolesta

Hannu Kostilainen kirjoitti (Ksml 23.1.), että luontojärjestöt ovat hiljaisesti hyväksyneet Soklin kaivoshankkeen.

Kiitokset Kostilaiselle hänen aktiivisuudestastaan ja välittämisestä alueesta, joka on kaukana Keuruusta. Samankaltaista suhtautumista toivoisimme myös kansanedustajilta, jotka päättävät koko Suomea koskevista asioista, huolimatta siitä mistä vaalipiiristä he tulevat.

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri (Lapin luonnonsuojelupiiri ry) on jo vuosien ajan perehtynyt hankealueelta tehtyihin ympäristönvaikutusten arviointeihin ja antanut niistä lausuntoja.

Soklin kaivoshankkeen vaihemaakuntakaavasta valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, samoin Turvallisuus- ja kemiaaliviraston tekemästä kaivospiirin muutospäätöksestä on valitettu.

Lapin piiri on useaan kertaan vedonnut suoraan poliittisiin päättäjiin Soklin puolesta; tuorein vetoomus on lähetetty Lapin kansanedustajille elokuussa. Marraskuussa 2014 järjestimme Savukoskella kuntalaisille ja kuntapäättäjille suunnatun Sokli-seminaarin Paliskuntain yhdistyksen ja Sokli Erämaana ry:n kanssa.

Kaivosprosessin rikastamien radioaktiivisten aineiden määristä, laadusta, myrkyllisyydestä tai säteilyhaitoista ei selvitystietoa vielä ole saatavilla. Peräänkuulutamme julkista ja avointa keskustelua liittyen Soklin radioaktiivisuuteen. Uraanin ja sen radioaktiivisten hajoamistuotteiden pitoisuudet ovat STUK:n tekemän perustilaselvityksen mukaan (2010) Soklin malmiossa kauttaaltaan korkealla tasolla.

Aluehallintovirasto odottaa vielä lisäselvityksiä kaivosyhtiöltä.

Tietoa Soklin fosforikaivoksen ympäristövaikutuksista on saatava enemmän.

Kaivoksen vaikutuksista ympäristöön ja ihmisten terveyteen on syytäkin olla huolissaan. Tähän asiaan meidän jokaisen olisi syytä havahtua.

Lisätietoa kaivostoiminnastamme saa verkkosivultamme, liittymällä jäseneksi ja Lapin piirin sähköpostilistalle sekä kaveriksi Facebookiin. Teemme mielellämme yhteistyötä kaikkien asiasta kiinnostuneiden kanssa.

Toivottavasti Hannu jatkat Sokli-viestin eteenpäin viemistä. Tässä työssä jokainen käsipari on tarpeen!

Tarja Pasma

toiminnanjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Lapin piiri

Riikka Barber

hankekoordinaattori

Kaivannaisten maailmantalous -kehitysviestintähanke

Suomen luonnonsuojeluliitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarton rauhasta 100 vuotta

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.