Toimintakeskusta tarvitaan

Jyväskylä on tehnyt itseään - onnistuneesti - tunnetuksi "kolmannen sektorin kaupunkina". Toiminnan kehitys ja mahdollisuus vastata uusiin haasteisiin edellyttää toimitilojen olemassaoloa.

Tulevaisuudessa kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden ratkaistaviksi nousee yhä uusia tehtäviä edunvalvonnan, palvelutarjonnan, monipuolisten harrastusmahdollisuuksien, itseilmaisun sekä yhteisöllisyyden ja sosiaalisen pääoman tuotannon alueilla. On vaikea nähdä, miten kaikista näistä tehtävistä - ja muista, joita tulevaisuus tuo tullessaan - voitaisiin selvitä ilman ideoivan ja suunnittelevan kansalaisyhteiskunnan toimintakeskuksen perustamista.

Paikallisella tasolla erityisesti palvelu- ja edunvalvontatehtävät tulevat jo lähitulevaisuudessa kaipaamaan uusia panoksia kansalaistoimijoilta. Siihen vaikuttavat kuntatalouden ongelmat, jotka suorastaan pakottavat turvautumaan järjestöihin. Heikentyvässä taloustilanteessa huono-osaisten aseman turvaaminen edellyttää niin edunvalvontaa kuin vertaistukeakin, jota yhdistykset ja kanssaihmiset voivat tarjota. Kansalaisjärjestöt tekevät tärkeää ennalta ehkäisevää työtä.

Kansalaisjärjestöjen toimintakeskusta tarvitaan. Toimintakeskus tuottaisi lisääntyviä mahdollisuuksia kansalaistoimijoiden yhteistyölle, tehostuvia koulutusmahdollisuuksia ja muita synergiaetuja. Keskus loisi mahdollisuuksia yhteistyön kehittämiseen, paitsi Jyväskylän kaupungin, myös Jyväskylän yliopiston Kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuuden maisteriohjelman ja kansalaisyhteiskunnan tutkijoiden kanssa.

ESA KONTTINEN professori, kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuuden maisteriohjelma MARTTI SIISIÄINEN professori, kansalaisyhteiskunnan ja -toiminnan tutkimus Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Äänestäjien tahdosta viis

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.