Toimivat palvelut vähentävät rikollisuutta

Rikollisuuden taustalta löytyy paljon erilaista huono-osaisuutta. Vangeista noin 90 prosentilla arvioidaan olevan päihdeongelma.

Suurin yksittäinen rikostyyppi ehdottoman vankeuden sijaan tuomittavaan yhdyskuntapalveluun on törkeä rattijuopumus. Myös erilaiset oppimisvaikeudet ja keskittymishäiriöt ovat yleisempiä vangeilla ja rikoksiin syyllistyneillä kuin väestöllä keskimäärin.

Oppimisvaikeudet ja keskittymisen ongelmat estävät myös koulutuksen ja ammatin hankkimisen ja siten lisäävät syrjäytymisriskiä.

Rikollisuuden ehkäiseminen pureutumalla syrjäytymiskehitykseen jo aikaisessa vaiheessa on paras sijoitus tulevaisuuteen, minkä kunta voi tehdä.

On laskettu, että vanhempien tukeminen kasvatuksessa ja panostaminen koulunkäynnin loppuunsaattamiseen ehkäisee noin 2–3-kertaisesti aikuisiän vakavia rikoksia verrattuna saman summan sijoitukseen rikollisten poliisivalvontaan tai rikoksenuusijoiden pitkäaikaiseen vankeuteen.

Sote-asioiden siirtyminen maakunnille jättää kunnille vastuun terveyttä edistävistä palveluista. Tarvitsemme matalan kynnyksen paikkoja, joissa nuoret voivat oleilla, harrastaa kulttuuria ja kuntoliikuntaa. Päihde- ja mielenterveysongelmaiset tarvitsevat matalan kynnyksen päivätoimintakeskuksensa.

Kalliiden korjaavien palveluiden sijaan painopiste tulisi olla ongelmia ennalta ehkäisevissä palveluissa.

Petri Vähäkangas

rikosseuraamustyöntekijä

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ellun Kanoilta ei juuri osteta

Kyllön terveysaseman asiakaspalvelu ei toimi

Lyhyet

Lyhyet

Olisiko vanhusasian- valtuutetun aika?

Perustulo- kokeilu oli tiedevilppiä

Maksuväline- petosta ei todettu

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.