Toimivat palvelut vähentävät rikollisuutta

Rikollisuuden taustalta löytyy paljon erilaista huono-osaisuutta. Vangeista noin 90 prosentilla arvioidaan olevan päihdeongelma.

Suurin yksittäinen rikostyyppi ehdottoman vankeuden sijaan tuomittavaan yhdyskuntapalveluun on törkeä rattijuopumus. Myös erilaiset oppimisvaikeudet ja keskittymishäiriöt ovat yleisempiä vangeilla ja rikoksiin syyllistyneillä kuin väestöllä keskimäärin.

Oppimisvaikeudet ja keskittymisen ongelmat estävät myös koulutuksen ja ammatin hankkimisen ja siten lisäävät syrjäytymisriskiä.

Rikollisuuden ehkäiseminen pureutumalla syrjäytymiskehitykseen jo aikaisessa vaiheessa on paras sijoitus tulevaisuuteen, minkä kunta voi tehdä.

On laskettu, että vanhempien tukeminen kasvatuksessa ja panostaminen koulunkäynnin loppuunsaattamiseen ehkäisee noin 2–3-kertaisesti aikuisiän vakavia rikoksia verrattuna saman summan sijoitukseen rikollisten poliisivalvontaan tai rikoksenuusijoiden pitkäaikaiseen vankeuteen.

Sote-asioiden siirtyminen maakunnille jättää kunnille vastuun terveyttä edistävistä palveluista. Tarvitsemme matalan kynnyksen paikkoja, joissa nuoret voivat oleilla, harrastaa kulttuuria ja kuntoliikuntaa. Päihde- ja mielenterveysongelmaiset tarvitsevat matalan kynnyksen päivätoimintakeskuksensa.

Kalliiden korjaavien palveluiden sijaan painopiste tulisi olla ongelmia ennalta ehkäisevissä palveluissa.

Petri Vähäkangas

rikosseuraamustyöntekijä

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.