Toisen ihmisoikeus, toisen keppihevonen

Tapio Puolimatka meni toistamiseen liian pitkälle transvastaisessa mielipidekirjoituksessaan ”Rinteen hallituksen utopiamaailma” (KSML 5.8.). Puolimatka vertaa transihmisiä “rattijuoppohin” ja “autovarkaisiin” käyttäen lähteenään anonyymiä blogistia, sekä väittää seksuaalirikollisten pääsevän “naisten turvakoteihin”, jos translakia uudistetaan.

Puolimatka suojautuu professorin tittelin taakse laukomaan syrjiviä mielipiteitään, ohittaen täysin realiteetit, kuten että Suomessa turvakodit auttavat lähisuhdeväkivallan uhreja sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Tämänkaltaiset vääristelevät vertaukset osoittavat vain kirjoittajan vieraantuneisuuden aiheeseen.

 

Transihmisten oikeuksien polkeminen perättömillä väitteillä muiden mahdollisesta väärinkäytöksestä on epäoikeudenmukaista. Lähtökohta tulee olla ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan on puututtava, mutta keinot tähän löytyvät lainsäädännön uudistamisesta vahvemmin seksuaalista autonomiaa kunnioittavaksi sekä yhdenvertaisuutta korostavasta seksuaalikasvatuksesta.

Transihmiset joutuvat usein välttämään esimerkiksi uimahalleja väkivallan ja syrjinnän takia, ja tämänkaltaiset kirjoitukset lietsovat vihaa entisestään. Voitaisiinko tulevaisuudessa lähtökohtaisesti luoda syrjimättömiä tiloja ja palveluita, jotka huomioivat sukupuolen moninaisuuden?

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen ei ole keneltäkään pois, vaan luo tilaa tulla nähdyksi omana itsenään. Ahtaita sukupuolinormeja on purettava, sillä esimerkiksi kouluterveyskyselyn mukaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lukiolaiset kokevat huomattavasti muita enemmän syrjivää kiusaamista.

 

Translain kokonaisuudistus ei voi odottaa. Translaki säätelee sukupuolen juridista vahvistamista, eli käytännössä henkilötietojen sukupuolimerkinnän korjaamista.

Nykyinen laki vaatii sukupuolimerkintää korjaavalta henkilöltä todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä, täysi-ikäisyyttä sekä lääketieteellistä selvitystä siitä että hän kuuluu ”vastakkaiseen sukupuoleen”.

Useat kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat kritisoineet Suomea näistä vaatimuksista. Ihmisoikeussuositusten mukaan sukupuolen juridisen vahvistamisen prosessin on oltava nopea, avoin ja sujuva sekä kunnioitettava ihmisten yksityisyyttä ja ihmisarvoa.

 

Puolimatkan tyyli on luoda populismin keinoin kuvitteellisia uhkakuvia sinne, missä niitä ei ole. Professori syrjii transihmisiä retoriikalla, joka ei tittelistä huolimatta pohjaudu tieteeseen ja tutkimukseen.

Perättömien väitteiden levittämisen sijaan meidän tulee toimia kaikenikäisiin transihmisiin kohdistuvan syrjinnän poistamiseksi – sekä poistamalla lainsäädännön epäkohdat että muuttamalla ihmisten asenteita.

Me, tämän tekstin allekirjoittaneet toimijat, aiomme jatkaa työtä ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi. Sitä teemme muun muassa Jyväskylän Prideilla 24.8., jossa marssitaan ihmisoikeuksien puolesta!

Petri Janhunen, pj, Jyväskylän Seta ry
Topias Peltonen, pj, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta
Krister Karttunen, pj, Sateenkaariperheet ry
Piia Suoranta, ryhmäkoordinaattori, Amnesty International JKL
Tuukka Tervonen, päätoimittaja, Ylioppilaslehti Jylkkäri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.