Toistuuko historia?

Murheellisesti historia uhkaa toistaa itseään. Vuonna 2012 Reijo Räsäsen kanssa ajoimme maakunnallista erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdistämistä, mutta koko muun maakunnan sitä kannattaessa Jyväskylä torppasi sen. Itse kukin voi arvella, olisiko kannattanut olla ajoissa mukana, kun siihen nyt kuitenkin mennään.

Seuraavaksi nyt viimeisiään istuva Jyväskylän perusturvalautakunta, kaupungin virkamiesten ja pääpoliitikkojen vastustuksesta huolimatta, kutsui koolle Peurunka-seminaarit, joissa puitiin yhteistä sotea Keski-Suomeen. SHP:n johtaja nimesi sen Keskoseksi, ja näytti, että asia etenee. valtakunnallisesti kehitystä pidettiin edistyksellisenä, ja lie näistä Keski-Suomen malleista ideansa saivat Eksote ja Siun sote. Ainakin esitelmiä Keski-Suomen mallista näilläkin paikoilla pidin ennen niitten suunnittelun aloittamista.

Mutta Jyväskylän päättäjät halusivat pitää soten itsellään ja jarruttaa kehitystä. Tekosyynä käytettiin, että ”kun sitä nyt valtakunnallisestikin mietitään” tarkoittaen edellisen hallituskauden parlamentaarista sote-ryhmää Susanna Huovisen johdolla. Istuin itse siinä ja tiedän, että sieltä viestitettiin, kuten nykyhallituksen Juha Rehulakin on tehnyt: ”Ottakaa maakunnissa asiat omiin käsiin ja kehittäkää oma malli”.

Nyt etenee laki, jossa on sovittu maakuntauudistuksesta ja kansalaisten valinnanvapaudesta sote-palveluissa. Aikataulu on tiukka, ja siksi valinnanvapauden eri muotoja on hyvä pilotoida. Minulle käsittämättömästi Touko Aalto vastustaa valinnanvapauden pilottihanketta Keski-Suomeen. Hankehan tarkoittaa maakunnan sote-keskusten virittämistä tulevaan kokonaisuuteen, eli kansalaisten lääkäriin pääsyn nopeuttamista etuajassa. Lisäksi valinnanvapaus toteutuu, vastusti Aalto sitä tai ei.

Mutta Keski-Suomen yhtenäisyyden Aalto jarrutuspolitiikallaan taas romuttaa. Sitä on turha yrittää kieltää. Saadessaan vasemmiston taakseen, ideologisilla syillä ja valtakunnanpolitiikan takia Jyväskylä saattaa torppata maakunnan kehityksen. Historia uhkaa toistaa itseään. Olisikohan Aallon pitänyt perehtyä kokonaisuuteen ja arvioida hiukan jarrutuspolitiikan haittojakin?

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori

perusturvalautakunnan pj. (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.