Toivoa Toivakan kuntaliitokseen

Kuntaliitos ääneen lausuttuna tai muutoin julkituotuna on niin iso asia, että se takuuvarmasti nostaa tunteet pintaan, kuten ehdokkaat Mäkelä, Puttonen ja Vanhatalo Toivakasta Keskisuomalaisen mielipidepalstalla 6.10. todistavat.

Edellisen kuntaministerin Hannes Mannisen käynnistämä ja nykyisen hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen ohjauksessa etenevä kunta- ja palvelurakenteen uudistaminen tähtää kauas tulevaisuuteen ja on vasta alkumetreillään. Sen ensimmäiset askeleet, kuntaliitokset, kasvattavat kykyä selvitä muuttuvista tilanteista.

Muuttoliike, väestön ikääntyminen, palvelutarpeiden kasvu ja taloudellisen kasvun hidastuminen ovat asioita, jotka uusi valtuusto Toivakassa tulee väistämättä kohtaamaan. Erityisesti, jos valtion ja kunnan välinen tulonjako ei merkittävästi muutu kunnan eduksi.

Kirjoittajat pelkäävät itsenäisyyden menettämistä, minä puolestani palvelujen heikkenemistä ja voimavaravajetta.

Jo se, että Toivakan on pakko kuulua jäsenenä esimerkiksi sairaanhoitopiiriin, kertoo jotain kunnan kyvystä itsenäiseksi toimijaksi. Terveystoimen lisäksi sosiaalitoimen on menestyäkseen verkostoiduttava. Sektoreiden yhteenlaskettu meno kunnan budjetista on yli 50 prosenttia. Piireissä ja yhteenliittymissä päätökset tekee yhtymä, ei kunta. Tämä merkitsee kuntalaisten kannalta päätösvallan ohenemista ja etääntymistä.

Rohkenen sanoa, että peruskunta on paras, konstailemattomin ja tehokkain malli. Alkujaan eri yhteistyömalleja korostanut Kuntaliittokin näyttää tulleen entistä selvemmin tälle kannalle. On vain rakennettava tarkoituksenmukaiset kokoonpanot, ohi ja yli nurkkakuntaisuuden. Meidän kaikkien, suomalaisten eduksi.

Suurempi koko tuo kehitystä

Sallittakoon vielä esimerkki rahan merkityksestä. Ei ole kauaakaan siitä, kun Toivakassa viisi erikoissairaanhoidon tapausta käänsi orastavalla plussalla olleen talouden pahasti pakkaselle. Tämä vain osoittaa, kuinka haavoittuva pienen kunnan talous voi olla.

Mistä sitten kuntaliitoksessa on kyse? Yksinkertaisesti siitä, että suurempi koko kestää paremmin ja sen investointivolyymi mahdollistaa järkevät ja kauaskantoiset kehittämispanostukset. Liitoksessa kuntien välinen asuin- ja työpaikkakilpailu jäävät pois. Toki on runsaasti muitakin puoltavia syitä.

Toivakan Kokoomus on suunnannut katseen tulevaisuuteen. Siitä syystä kunnallisvaaliohjelmaamme liitosasia kirjattiin sanatarkasti näin "Toivakan Kokoomus kannattaa hyvinvalmisteltua, Toivakalle edullista ja hyödyllistä kuntaliitosta Jyväskylän kanssa."

Tämän taustalla on se istuvan valtuuston valmistautumattomuus valtiovallan tarkoittamaan ja Kuntaliiton suosituksiin, mikä tuli ilmi ensin kuntaliitosneuvotteluissa Leivonmäen ja myöhemmin Jyväskylän kanssa. Leivonmäen neuvottelut katkesivat puutteelliseen valmisteluun ja punaisen langan puuttumiseen kuin kanalento. Sen jälkeen valtuusto teki päätöksen neuvottelujen aloittamisesta Jyväskylän kanssa. Nyt kunta puolestaan oli myöhässä, sillä Jyväskylä ilmoitti kosintaan, että asiaan palataan tuonnempana.

Toivakan Kokoomuksen kannanotto lähteekin siitä, että kun asiaan palataan, tulisi kunnan olla neuvotteluihin hyvin valmistautunut. Vanhoja virheitä ei kannata toistaa.

Toteaisin vielä varmuuden vuoksi sen, että tässä vaiheessa asian kannattaminen ja päätös ovat kaksi eri asiaa.

Toivakan Kokoomuksen ehdokkaiden puolesta:

JORMA STAUDINGER Toivakka P.S. Kirjoittajat epäilivät, ettei jyväskyläänviejillä olisi syviä, lujia, ehjiä ja sielukkaita siteitä Toivakkaan. Voi olla. Mutta kävisikö ihan tavallinen toivakkalainen veronmaksaja?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.