Torjutaan ilmastopessimismi

Pessimismi Kööpenhaminan ilmastokokouksen tuloksiin ja hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseen näyttää lisääntyvän kehittyvissä suurissa talouksissa kuten Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa (Ksml 3.12.).

Niin kauan tietenkin epäilyyn on aihetta, kun niin sanotut kehittyneet maat ruokkivat omalla kaupallaan näitä talouksia, ryöstävät maiden luonnonvaroja sekä käyttävät hyväkseen näiden maiden halpatyövoimaa. Siksi on oikein, että kehittyneet valtiot joutuvat maksamaan hyvinvoinnin ilmastolaskusta suurimman osan, jota laskua jo nyt maksamme mm. talouslaman seurauksina.

Lienee aika "hyvinvointimaissa" myös katsoa vääristyneeksi lihonutta omaa kuvaa peilistä sekä miettiä, miltä kuva näyttää todellisuudessa oikeassa peilissä. Samalla voi ryhtyä toimiin kehitysmaiden ryöstötalouden pysäyttämiseksi esimerkiksi lainsäädännöllisin keinoin.

Tämä olisi todennäköisesti tärkeämpi asia ilmastokokoukseen asialistalla kuin toteutumattomiin hiilidioksidiprosentteihin tuijottaminen ja niistä kiisteleminen. Markkinatalouden vääristymästä ilmaston lämpiämisen aiheuttajana tuskin edes keskustellaan kokouksessa. Jokainen maahan haluaa valvoa omia taloudellisia etujaan viimeiseen saakka.

Parhaiten päästöjä voidaan vähentää määrittämällä jokaiselle tavaralle ja palvelulle niin sanottu hiilijälki ja verottamalla näitä sen mukaan. Tästä menettelystä hyvänä, orastavana esimerkkinä mainittakoon muun muassa tuleva, hiilipäästöistä riippuva autoveroporrastus Suomessa.

On myös selvää, että jos kehitysmaat aikovat myydä tuotteitaan muualle, on niiden seurattava valmistuksessa ostajamaassa vallitsevia vaatimuksia. Siten halpatuotteiden hiilijälki olisi kilpailussa samanveroinen kuin kotimaassa valmistettu tuote. Näin pakotettaisiin myös halpatuontimaat valmistamaan esimerkiksi mahdollisimman vähäpäästöisiä liikennevälineitä.

Halpatyövoiman käytölle tällä ei tietenkään olisi suurta vaikutusta, mutta tämä olisi kuitenkin selvä etu näille maille markkinatilanteissa. Hyvinvointi ei suinkaan ole suoraan verrannollinen varallisuuteen, sen asteeseen tai arvostukseen vaan vaihtelee muun muassa maantieteellisestä asemasta ja kulttuurista riippuen.

Hiilijalanjäljen verottamisessa tulisi myös ottaa huomioon maan ilmasto-olosuhteet, toimenpiteet ja panostukset jätekuormien vähennyksiin, niiden käsittelyyn sekä menetelmiin hiilinielujen suosimisessa.

Tärkeintä olisi saada aikaan kansainvälinen sopimus tuotteiden hiilijalanjälkien seuraamiseksi ja niiden valvomiseksi jalan koosta riippumatta.

VEIKKO AVIKAINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.