Totuuksien äärelle on monia teitä

Kansanedustaja Lauri Oinonen hehkuttaa (Ksml 6.11.), kuinka "Raamatun kymmenen käskyä, rakkauden kaksoiskäsky ja elämän kultainen sääntö ovat olleet luomassa pohjaa oikeudenmukaiselle ja kokonaisvaltaiselle inhimillisyydelle." Niiden vaikutusta hän näyttää pitävän ainutlaatuisena ihmiskunnan historiassa.

Väheksymättä raamatullisten ohjeiden merkitystä läntisen maailman kehitykselle koen aiheellisena huomauttaa, ettei Raamatun viitoittama perinne ole niin ainutlaatuinen tai itsenäinen kuin Oinonen näyttää esittävän. Vaikuttivathan kristinuskon syntyyn ja kehitykseen monet antiikin ajan virtaukset ja tapahtumat, muun muassa juutalaisten hellenismin torjuntayritykset Palestiinassa ja Rooman vallan hegemonian sietämättömänä kokeminen.

Luku erikseen on kristillisen Euroopan sotaisa historia niin saman uskonnon edustajia kohtaan kuin ristiretkillä Lähi-itään. Eikä ole kehumista kristillisen lännen tavoissa ylimielisine elkeineen löytöretkillään muuhun maailmaan eikä edes ns. lähetystyön oikessaolemisen eetoksessa, siveellisessä ryhdikkyydessä. Viimemainittua on kylläkin esiintynyt ilman Oinosen mainostamaa aatetta.

Kiinan kansan suuri eettinen kasvattaja oli Konfutse eli Kung-fu-tsen (551-479 eaa.). Konfutsen oppi oli käytännöllistä ja kokonaan tähän maailmaan kohdistuvaa, pääsisällyksenä lähimmäisenrakkauden vaatimus noudattamalla ns. kultaista sääntöä: älä tee muille, mitä et halua heidän tekevän itsellesi.

Eikä Konfutse rajoittanut vaatimusta vain oman kansansa piiriin, vaan halusi sen ulotettavaksi myös kansojen välille, koko ihmiskuntaan. Buddhismia on sanottu idän kristinuskoksi.

Japanin hallitus lähetti vuonna 1871 suuren komitean Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan tutustumaan kristinuskoon. Komitea raportoi käsityksenään, että kristinusko oli osoittautunut lännessä siveellisiltä vaikutuksiltaan vähemmän tehokkaaksi kuin buddhismi idässä.

ESKO ASPIVAARA Savonlinna

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.