Touko Aalto, miksi jarrutat valinnanvapautta?

Jyväskylä on edelläkävijänä lähtenyt kokeilemaan valinnanvapautta kolmella asuinalueellaan. Kokeilu on lähtenyt erinomaisesti käyntiin ja näyttää, että mukaan saadaan lisää yksityisiä palveluntuottajia.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja raha on riittänyt. Mutta nyt kansanedustaja Touko Aalto on keksinyt lähteä vastustamaan Keski-Suomen hakeutumista maakunnan tason valinnanvapauspilottiin. Miksi otamme askeleita taaksepäin asiassa, jossa meillä on edellytykset olla etukenossa?

Kauhuskenaarioiden sijaan voi hyvin käydä niin, että valinnanvapaus tuo paremmat palvelut ja nopeamman hoitoon pääsyn perustasolla ja johtaa paremman kansanterveyden seurauksena pienempiin erikoissairaanhoidon kustannuksiin. Sote-palveluja ei ohjaa hallintorakenne vaan asiakkaan palvelutarve. Maakunta määrittelee sote-palvelut, joita maakunnan rahoilla voi saada. Palveluketjut syntyvät asiakkaan, ei sote-ammattilaisten ympärille.

Integraatio onnistuu, koska sote-keskuksen ammattilaiset hoitavat ja ennen kaikkea huolehtivat asiakkaistaan kokonaisvaltaisesti. Tätä mitataan ja ohjataan ja lisäksi näin kannattaa tehdä, koska tyytymätön asiakas äänestää jaloillaan ja vaihtaa sote-keskusta.

Integraatio on helppoa, koska tietojärjestelmät toimivat ja kaikki asiakkaan tiedot ovat kaikkien häntä hoitavien tiedossa. Tavoitteena on, että erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä ei ole enää raja-aitaa vaan yhdyspinta. Sillä kuka palvelun tuottaa, ei ole väliä, kunhan hoito on mitatusti vaikuttavaa.

Myös sosiaalipalveluja saa paremmin kuin ennen. Päihde- ja mielenterveyspalvelujen piiriin pääsee aikaisemmin ja lastensuojelussa painopiste on siirtynyt ennaltaehkäisyyn. Tämä on mahdollista, koska vähemmän hoivaa tarvitsevat ohjautuvat sote-keskuksista kevyempien palvelujen piiriin ja resurssit riittävät sinne, missä tukea tarvitaan.

Vastuulliset maakuntapäättäjät voivat hyvin sisäistää järjestäjän velvollisuuden ja vertailevat erilaisten tuotantotapojen vaikuttavuutta ja kustannuksia. Avoin vertailu ja asiakassetelin luoma terve kilpailu edistävät parhaiden käytäntöjen leviämistä myös erikoissairaanhoidossa. Mitä vastustamista tässä on?

Sanna-Mari Hynninen

toimitusjohtaja

Keski-Suomen Yrittäjät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.